President Trump bekijkt vernielingen in Kenosha Reuters

President Trump heeft bij een bezoek aan Kenosha in Wisconsin de onlusten in de stad betiteld als binnenlands terrorisme. Ook noemde hij ze anti-Amerikaans en gericht tegen de politie. De president zegde financiële hulp toe voor de politie en voor herstelwerkzaamheden.

Het is onrustig in Kenosha sinds een politieagent vorige week zondag een zwarte man neerschoot. Jacob Blake werd zeven keer in zijn rug geschoten en raakte daardoor volgens zijn familie tot zijn middel verlamd.

De afgelopen week waren er felle protesten tegen het optreden van de politie, die geregeld op rellen uitliepen; er waren vernielingen en plunderingen. De nationale garde werd ingezet om de orde te bewaren.

Donald Trump zei met eigen ogen de vernielingen te willen zien die demonstranten in Kenosha hebben aangericht en hij wil de nationale garde bedanken "voor hun geweldige werk":

President Trump aangekomen in Kenosha: 'We gaan het in orde brengen'

Volgens Trump zou de stad "met de grond gelijk zijn gemaakt" als de Nationale Garde er niet aan te pas was gekomen. Die gardisten werden aanvankelijk ingezet door de Democratische gouverneur Evers, later kwamen er na overleg tussen Trump en de gouverneur meer naar Wisconsin.

Trump verscheen bij een bijeenkomst met lokale functionarissen en haalde daar opnieuw uit naar de Democraten, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor chaos en wetteloosheid in Amerikaanse steden. Gouverneurs die nog niet zijn hulp hadden ingeroepen zouden daar nog wel van terugkomen, zei Trump, waarbij hij verwees naar Portland.

'Pijn en verdeeldheid'

De president zal tijdens zijn bezoek aan Kenosha geen familie van Jacob Blake ontmoeten. Die heeft daar geen behoefte aan, laat een oom van Blake weten in een verklaring. "We hebben niet nog meer pijn en verdeeldheid nodig van een president die zijn campagne ten koste van onze stad wil voortzetten."

Gouverneur Evers was niet bij de bijeenkomst met Trump. De Democraat was ook tegen een bezoek van de president. Volgens Evers wil Trump zijn bezoek aan Kenosha misbruiken om stemmen te winnen voor zijn boodschap over het handhaven van de openbare orde. Dat is een hoofdthema voor Trump en de Republikeinen bij de komende verkiezingen in november.

STER reclame