De laatste mensen die nog in de buurt van de beschadigde kerncentrale in Japan wonen, moeten daar weg. Premier Kan heeft een gebied van 20 kilometer rond Fukushima tot verboden gebied verklaard, omdat de straling er te hoog is om er veilig te verblijven.

De politie denkt dat er nog zestig gezinnen in het gebied wonen, ondanks een evacuatiebevel. De regering vindt het risico te groot dat mensen worden blootgesteld aan radioactiviteit. Ook wil de overheid voorkomen dat huizen worden leeggeroofd.

Mensen die niet voor middernacht weg zijn, riskeren een boete van 100.000 yen (ongeveer 800 euro) en een gevangenisstraf tot 30 dagen.

Onvrede

Veel bewoners zijn boos over de maatregel. "Ik wil echt terug. Ik wil kijken of mijn huis er nog staat", vertelt een inwoonster van de stad van de stad Futuba, vlakbij de kerncentrale. "Mijn geduld is op. Ik wil gewoon naar huis." Ze is gevlucht zonder enige voorbereiding. "Ik dacht dat we na enkele dagen wel weer terug konden. Het enige wat ik bij me had, was mijn bankpas."

Yukio Edano, woordvoerder van de premier, hoopt dat de burgers toch zullen meewerken. "We smeken de bewoners om behulpzaam te zijn, maar jammer genoeg zijn er nog steeds mensen in de verboden gebieden."

In het ontruimde gebied woonden voor de tsunami ongeveer 80.000 mensen, de meesten zijn eerder al geëvacueerd. In de omgeving van de kerncentrale zijn maar weinig steden. De meeste inwoners zijn boeren en vissers.

Kerncentrale

De situatie in de kerncentrale is nog altijd niet verbeterd. Volgens de autoriteiten duurt het in het gunstigste geval nog een half jaar voor de reactoren definitief stilgelegd zijn.

Inmiddels is tweederde van de slachtoffers van de tsunami geïdentificeerd. Bijna allemaal zijn ze verdronken. Het dodental staat nu op 11.108, zo'n 14.000 mensen worden nog vermist.

STER reclame