Tour de France

Een knullig moment in de slotfase van de tweede etappe: Tom Dumoulin komt bergop ten val. Hij heeft naar eigen zeggen geen schade opgelopen.

"Stom", omschrijft Dumoulin zijn val. "Ik weet eigenlijk niet precies wat er gebeurde. Ik keek even naar links. Misschien week ik wel een beetje uit naar rechts daardoor. Toen kwam Kwiatkowski en hij reed mijn stuur uit mijn handen."

De Nederlandse klassementsrenner heeft geen noemenswaardige schade opgelopen. "Gelukkig heb ik me niet echt pijn gedaan. Ik heb mijn knie een beetje gestoten, maar ik denk dat het wel oké is. Mijn rechterknie doet het meeste pijn, maar het zal wel loslopen denk ik. Laten we het vooral niet opblazen", relativeert Dumoulin.

Geen tijdverlies

De Jumbo-Visma-renner kon snel weer aansluiten bij de groep favorieten. "Het gebeurde in de finale van de etappe en dan zit ik vol met adrenaline. De val gebeurde voordat ik er erg in had en voordat ik het wist, was ik ook weer terug."

Bekijk hier de val van Dumoulin in de tweede etappe:

De val van Dumoulin in de tweede etappe van de Tour de France Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wout Poels stond ondanks een scheurtje in zijn rib en twee blauwe plekken op zijn longen aan de start van de tweede etappe. Op de Turini had hij het naar eigen zeggen wel even moeilijk. "En vanaf daar was het nog best een lange weg tot de finish", zei hij na de finish.

"Ik voel mijn rug, op de plek waar de scheur zit en ik had ook last met ademhalen. De dokters zeiden dat het geen kwaad kon om te starten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is nu hopen dat het elke dag een stukje beter gaat."

Poels kwam als 129ste over de streep op ruim 25 minuten van de winnaar.

Poels na zware dag: 'Hopen dat het elke dag stukje beter gaat' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De winst in de tweede etappe ging naar Julian Alaphilippe. De Fransman droeg de zege op aan zijn in juni overleden vader. "Dat wilde ik zo graag. Het speelde de hele tijd door mijn hoofd tot aan de finish."

Alaphilippe won dit seizoen nog geen enkele koers. "Het is een bijzonder jaar geweest", blikte hij terug. "Ik ben altijd hard blijven werken, ondanks alle moeilijke momenten."

Het is voor de 28-jarige renner van Deceuninck-QuickStep de vijfde etappezege in de Tour de France. "Een overwinning in de Tour is altijd speciaal. Er waren niet veel renners meer over bij de laatste klim. Ik dacht niet na en ben er vol ingegaan. Ik had niks te verliezen."

Alaphilippe nam dankzij de zege ook de leiding in het algemeen klassement over van Alexander Kristoff.

In deze video legt NOS op 3 uit hoe organisaties ervoor (zouden moeten) zorgen dat koersen zo veilig mogelijk zijn.

Tour de France: de gevaren van wielrennen

STER reclame