Sebastian Vettel rijdt voor lege tribunes
NOS Sport

Verlaten tribunes, maar Spa-Francorchamps omarmt zijn grand prix

Een Formule 1-race zonder publiek. Zandvoort had er geen trek in, maar in België maakten ze een vreugdedans toen ze van de eigenaren van de Formule 1 de kans kregen alsnog een race te organiseren. Het economische aspect blijkt zwaarwegend.

De Grand Prix van Zandvoort drijft op investeringen uit het bedrijfsleven, terwijl Spa-Francorchamps vooral leunt op steun van de Belgische overheid. Zandvoort koos daarom eieren voor z'n geld door alle afspraken in het driejarige contract naar 2021 door te schuiven.

"Voor Zandvoort had het veel geld gekost als ze een race zonder publiek hadden georganiseerd", vertelt commercieel directeur Stijn De Boever van Spa Grand Prix.

Stijn de Boever van het circuit Spa-Francorchamps

Hij legt uit wat het verschil is tussen de Belgische en Nederlandse grand prix. "Bij ons zegt de overheid: wij vinden het geen probleem als jullie 6 miljoen euro verlies draaien, want wij rekenen ook 30 miljoen euro aan inkomsten voor de regio. De Formule 1 is belangrijk voor onze regio en dat heeft de regering goed begrepen."

Volgens De Boever is de Belgische Formule 1-race nog altijd rendabel, ook zonder publiek. "In deze situatie hebben we alsnog 20.000 overnachtingen en 3.000 personen die over een periode van drie weken bij de race betrokken zijn", zegt de Belg.

"Natuurlijk, met 100.000 toeschouwers ziet alles er heel anders uit. Maar we moeten tevreden zijn met wat we nu hebben."

Bij de Grand Prix van België zijn normaal gesproken veel Nederlandse fans voor Max Verstappen

Ook de leeftijd van het circuit van Spa-Francorchamps speelt een rol. Waar Zandvoort veel kosten heeft gemaakt voor een grootscheepse verbouwing van het circuit, hoeven er voor de Belgische grand prix nauwelijks aanpassingen worden gemaakt.

Nieuw contract

Het coronavirus zorgde ervoor dat het contract van Spa-Francorchamps met Formule 1-eigenaar Liberty Media werd verscheurd. De twee partijen werden het vervolgens eens over een "totaal andere deal" tot en met 2022.

In die nieuwe afspraken staan onder meer dat Belgische grand prix zijn bijdrage van 20 miljoen euro, wat voor elke grand prix geldt, niet hoeft te betalen. Daarbovenop neemt de Formule 1 de organisatiekosten voor haar rekening.

"Dit was de enige reden dat het mogelijk was om onze grand prix door te laten gaan, omdat onze organisatiekosten heel laag zijn, juist omdat het circuit al zo lang bestaat", legt De Boever uit.

Over 2021 is De Boever overigens zeer positief. "Ik durf met honderd procent zekerheid te zeggen dat we volgend jaar weer met publiek gaan racen. Dat zal dan niet met de oorspronkelijke hoeveelheid toeschouwers zijn in verband met de coronaregels, maar we zijn wel positief dat we mensen kunnen toelaten. De website voor 2021 hebben we zelfs al gelanceerd."

'Weer zal Max gunstig gezind zijn'

De Boever dicht Max Verstappen zondag in zijn zesde optreden in Spa een goede kans toe dat de Nederlander, die een derde plaats in 2018 als beste resultaat heeft in Spa, eindelijk gaat toeslaan.

"Het is ongelooflijk dat hij hier nog nooit een goed resultaat heeft geboekt. Het weer zal Max denk ik gunstig gezind zijn", zegt De Boever. "Het kan aan de ene kant van het circuit regenen, terwijl het aan de andere kant droog is. En daar ziet het ernaar uit. Typisch Spa-weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl