Burgemeester Wobine Buijs van Oss ANP

De familie van de man die zichzelf in brand stak voor het gemeentehuis in Oss doet aangifte tegen burgemeester Wobine Buijs van die plaats, bevestigt de advocaat van de familie na berichtgeving door het Brabants Dagblad. De kinderen van Arie den Dekker vinden dat de burgemeester medeverantwoordelijk is voor de dood van hun vader.

Advocaat Laatsman zegt dat de kinderen zich beledigd voelen door uitlatingen van de burgemeester. "Wij verwijten haar dood door schuld", zegt Anthony den Dekker tegen de krant. Ook beschuldigen de kinderen haar van smaad en laster, omdat ze zei dat het de gemeente heel veel tijd, inspanning en geld heeft gekost om hun vader te helpen. Volgens hun advocaat zette Buijs Den Dekker daarmee weg als lastpak. "Dat is smadelijk en mogelijk zelfs lasterlijk."

Jarenlang in de clinch met Oss

De 54-jarige Den Dekker pleegde eind juli zelfmoord. Hij voelde zich in de steek gelaten door de gemeente en justitie, omdat hij geen woonruimte kreeg voor zichzelf en zijn honden.

De burgemeester zei daar eerder over dat ze niet de mogelijkheid heeft om woningen toe te wijzen. "En anders heb ik hier morgen dertig mensen op de stoep staan, en er zijn heel veel woningen nodig, dus dat kan niet."

Burgemeester Buijs zei dat Den Dekker gemeenteambtenaren heeft bedreigd en geïntimideerd:

Burgemeester Oss: 'We hebben keer op keer naar eer en geweten alle opties besproken'

Twee jaar geleden had Arie den Dekker zich gemeld als getuige van een liquidatie. Daarna werd hij ernstig bedreigd. Zijn huis werd tot twee keer toe in brand gestoken en hij kwam in een getuigenbeschermingsprogramma, dat vorig voorjaar werd beëindigd.

Er loopt een onderzoek naar hoe de autoriteiten met Den Dekker zijn omgegaan.

STER reclame