Kinderen mogen tijdens een actiedag meekijken met een radarcontrole van de politie
NOS NieuwsAangepast

Onopvallende radarauto wordt nieuw wapen in strijd tegen hardrijders

De politie gaat in het hele land tientallen onopvallende radarauto's inzetten om hardrijders aan te pakken. Het is de bedoeling dat over twee jaar vijftig tot honderd onopvallende politiewagens rondrijden met snelheidscamera's erin. Die kunnen de snelheid van het verkeer in beide rijrichtingen meten, zegt Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie.

Agenten in de auto kunnen meteen op een scherm zien of een auto te hard rijdt en met welke snelheid. Van overtreders wordt een foto van het kenteken genomen. Ze zullen over het algemeen niet worden aangehouden, maar krijgen een boete opgestuurd.

Een proef met de radarauto's is succesvol verlopen. "We denken dat het met name op provinciale wegen een goed middel is om de pakkans te vergroten", zegt Van Hasselt. Bij wegen met een middenberm is het lastiger om beide rijrichtingen te meten.

Flitsmeister

De laatste jaren is de populariteit van apps als Flitsmeister toegenomen. Daarmee worden automobilisten gewaarschuwd voor een snelheidscontrole.

"We zien dat we hoge snelheden beter kunnen registreren dan wanneer we met een mobiele radarset langs de kant van de weg staan. Op een gegeven moment is dat wel bekend en gaan mensen afremmen. Dit valt minder op, waardoor we ervan uitgaan dat mensen zich meer aan de regels houden als ze weten dat dit speelt."

Maar volgens Van Hasselt is dit niet de reden voor de aanschaf van de radarauto's. ''Het percentage auto's dat wordt betrapt bij mobiele controles is al jaren stabiel op zo'n 4 of 5 procent. Het is niet zo dat dat percentage de laatste jaren is gedaald door dit soort apps.''

Verkeershufters

Volgens Van Hasselt, die binnenkort met pensioen gaat als projectleider Infrastructuur bij de politie, is het tijd voor een nieuw offensief tegen hardrijders. "Er vallen nog veel te veel doden door snelheidsduivels en andere verkeershufters," zegt hij in De Telegraaf.

Van Hasselt constateert in het algemeen dat het wangedrag in het verkeer alleen maar toeneemt. "Het lijkt alsof sommige automobilisten zich onaantastbaar voelen en geen ruimte aan andere weggebruikers willen geven", zegt hij. "De 'heer in het verkeer' kom je haast niet meer tegen. Het is alleen nog maar ikke, ikke, ikke."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl