Sineenat Wongvajirapakdi en koning Vajiralongkorn in 2019 EPA

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft zijn vorig jaar verstoten officiële minnares Sineenat 'Koi' Wongvajirapakdi weer in genade aangenomen. Dat zeggen bronnen uit het koninklijk paleis tegen de Britse journalist Andrew MacGregor Marshall, die is gespecialiseerd in het Thaise koningshuis.

Precies een jaar geleden werd de toen 34-jarige vrouw officieel voorgesteld aan het Thaise volk. Ze had een maand eerder als eerste vrouw in meer dan een eeuw tijd de titel 'koninklijke edele gemalin' gekregen. Nog geen drie maanden later pakte de Thaise koning haar die titel weer af omdat ze te ambitieus zou zijn en geprobeerd zou hebben om dezelfde status te bereiken als de koningin.

Gevangenis

In een verklaring werd haar gedrag "oneerbiedig" genoemd en de koning stuurde haar naar een gevangenis in Bangkok. Volgens de laatste berichten uit het paleis heeft de koning haar nu vergeven en wordt ze vrijdag vrijgelaten. Daarna zou ze naar Duitsland vliegen om zich bij de koning aan te sluiten, die in Beieren woont.

De Thaise koning is de laatste dagen onder vuur komen te liggen in zijn land. Er zijn steeds meer protesten tegen de regering en sinds kort dus ook tegen de koning zelf. Dat laatste is opmerkelijk omdat kritiek op het koningshuis verboden is in Thailand en er zware straffen op staan.

'Nooit in Thailand'

Sinds zijn aantreden heeft Vajiralongkorn steeds meer macht naar zich toegetrokken. Zo heeft hij enkele legereenheden onder zijn zeggenschap geplaatst en kan hij zelf beslissen over de financiën van het koningshuis.

Maar wat de demonstranten het meest dwars zit, is dat hun eigen koning bijna nooit in Thailand is. Hij zit het grootste deel van zijn tijd in Duitsland. Ook zijn vrouw, koningin Suthida, woont niet in Thailand. Zij woont ook niet samen met de koning, maar heeft een eigen huis in Zwitserland.

STER reclame