Bewoners van Lake Charles in Louisiana worden geëvacueerd vanwege orkaan Laura AFP

De tropische storm Laura die het afgelopen weekend mensen het leven kostte en overlast veroorzaakte in de Dominicaanse Republiek en Haïti, is uitgegroeid tot een orkaan en nu onderweg naar de VS.

Boven het diepe en warme water van de Golf van Mexico heeft Laura zich ontwikkeld tot een orkaan van categorie 3. Die neemt nog steeds in kracht toe. Het Amerikaanse orkaancentrum NHC verwacht dat het vandaag nog een categorie 4 wordt, de op een na hoogste.

Satellietbeelden laten zien dat Laura de afgelopen uren "een formidabele orkaan" is geworden, die heel erg snel sterker is geworden. "Er zijn geen tekenen dat het binnenkort zal stoppen", zegt het NHC.

Tussen Houston en New Orleans door

Laura koerst af op Louisiana en het oosten van Texas. Als die daar vannacht aan land komt, heeft de orkaan zich ontwikkeld tot een levensbedreigende stormvloed, met extreme wind en overstromingen, zegt het NHC.

Laura trekt precies tussen de grote steden Houston en New Orleans door. Verwacht wordt dat de orkaan het land bereikt ten zuidoosten van de stad Lake Charles in Louisiana. Sinds gisteren worden daar voorzorgsmaatregelen getroffen en zijn mensen geëvacueerd. De kustplaats Galveston, vlak bij Houston, zal niet worden geraakt, verwachten Amerikaanse meteorologen.

De orkaan ligt nu nog een paar honderd kilometer uit de kust van Louisiana en verplaatst zich met ongeveer 25 kilometer per uur naar het noordwesten. De wind waait er 175 kilometer per uur, soms met nog hardere windstoten.

"We zien stormvloedhoogtes van meer dan 5 meter", zegt orkaanspecialist Stacy Stewart van het NHC. "Sommige gebieden zullen, als ze donderdagochtend wakker worden, niet geloven wat er is gebeurd. Wat niet door de wind naar beneden wordt geblazen, kan gemakkelijk omver worden geworpen door het stijgende oceaanwater dat goed landinwaarts duwt."

Schade en doden in Haïti

In Haïti veroorzaakte Laura dit weekend al veel schade. Steden en dorpen kwamen blank te staan en er kwamen twintig mensen om het leven.

Tropische storm Laura houdt huis in Caraïbisch gebied

STER reclame