Wilma Boomstra
NOS Schaatsen

Shorttrackcoach Boomstra in opspraak, Amerikaanse bond houdt vertrouwen

De Nederlandse shorttracktrainster Wilma Boomstra wordt door verschillende atleten beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft de Washington Post. Boomstra is coach van de Amerikaanse ploeg.

Drie schaatsers hebben een klacht ingediend bij de Amerikaanse schaatsbond wegens mentale en emotionele mishandeling. "Als je manier van schaatsen haar niet bevalt, noemt ze je een schande", zegt een van de anonieme sporters.

Anderen omschrijven hoe ze het plezier in trainingen en sport verloren door de aanpak van Boomstra. "Het voelde alsof ik mijn leven aan het weggooien was."

Meerdere sporters zijn het vertrouwen in Boomstra kwijt. "Als zeker de helft van het team deze praktijken herkent, zou er een alarm moeten afgaan", zegt een schaatser.

Een Amerikaanse shorttracker tijdens de Spelen van 2018

De bond zegt de gevallen te onderzoeken, maar neemt vooralsnog geen maatregelen tegen Boomstra. Wel wordt eraan gewerkt om de relatie met haar schaatsers te verbeteren.

"We zijn van mening dat Wilma technisch en tactisch een van de beste coaches ter wereld is", zegt Ted Morris, directeur van de Amerikaanse schaatsbond. "We kunnen ons allemaal op bepaalde vlakken verbeteren. We willen haar graag helpen zich te verbeteren. Als dat niet gebeurt, nemen we een beslissing."

Ze heeft een harde aanpak.

Oud-shorttracker Niels Kerstholt

In een reactie laat Boomstra weten dat het onderzoek haar de mogelijkheid tot zelfreflectie geeft om te zorgen dat ze beter kan communiceren met de sporters.

'Je loopt op een dunne lijn'

"Ze heeft een harde aanpak", zegt oud-shorttracker Niels Kerstholt, die onder Boomstra heeft getraind in het verleden en samen met haar werkte bij het regionaal trainingscentrum Utrecht.

"Het is een heel moeilijke discussie, coaches liggen overal onder het vergrootglas. Je wil een prestatiecultuur neerzetten, maar je loopt op een dunne lijn, dat zegt ze zelf ook. Dat is lastig."

Niels Kerstholt tijdens de Spelen van 2014

Een aantal sporters geeft in de Washington Post aan dat ze de werkwijze van Boomstra wel kunnen waarderen. "We worden als team steeds beter", zegt een van hen in de krant.

Kerstholt: "Ik weet dat het een fysiek zwaar programma is, ook mentaal kan dat lastig zijn. Daar komen veel topsporters door bovendrijven, dat heeft ze wel bewezen. Sommigen kunnen niet omgaan met die manier van werken, anderen gaan er alleen maar harder van werken."

"Een deel van het team trekt deze manier van coachen niet. Dan is het de vraag hoe je je als coach opnieuw uitvindt."

In 2016 maakte de NOS een portret van Wilma Boomstra.

Boomstra moet nieuwe generatie shorttrackers helpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl