NOS Sport

Shorttrackgrootheid An gaat tonnen verdienen als bondscoach China

Shorttrackgrootheid Viktor An heeft snel doorgeschakeld, nadat het coronavirus hem er in april toe deed besluiten wederom een punt achter zijn loopbaan te zetten. Hij wordt nu bondscoach van China.

Die keuze is saillant, omdat An uit Zuid-Korea komt en in het shorttrackgekke Azië in het geheim onderhandelde met de Chinese bond, de grote concurrent. Daar gaat hij volgens Koreaanse media ruim 300.000 euro per jaar verdienen.

Succesvolste olympiër ooit

De 34-jarige An is de succesvolste olympiër ooit in het shorttrack. Hij schaatste in zijn carrière zes olympische titels bij elkaar (allemaal in 2006 en 2014) en achttien wereldtitels. Na een conflict met de Zuid-Koreaanse bond liet hij zich in 2011 tot Rus naturaliseren.

Shorttracker An vocht pittige duels uit met Knegt

An mocht niet meedoen aan de Winterspelen van 2018, omdat hij genoemd werd in het WADA-rapport over het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland.

Doel was het WK dit jaar

Eerder dit jaar beëindigde An voor de tweede keer zijn loopbaan. Nadat hij was gestopt in 2018, had hij in 2019 zijn rentree gemaakt met als doel nog te vlammen op het WK van 2020 en de Spelen van 2022.

Het WK ging echter niet door vanwege de coronapandemie en An wil niet doorgaan tot Peking 2022.

De Chinese bond vroeg de shorttracker al snel na diens stoppen om bondscoach te worden. China wil bij de Spelen in eigen huis indruk maken bij het shorttrack en dat gaat met zo'n legende aan boord een stuk makkelijker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl