Ex-coronapatiënt doneert bloedplasma Reuters

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration zijn goedkeuring gegeven aan de behandeling van sommige covid-patiënten met bloedplasma van ex-coronapatiënten. Dat maakte president Trump bekend aan de vooravond van de Republikeinse conventie.

Het goedkeuringsbesluit was vertraagd omdat wetenschappers hun twijfels hadden uitgesproken en aandrongen op meer onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling. Trump zei dat het een "zeer effectieve" behandeling is. Hij voorspelde dat er fors meer Amerikanen gaan profiteren van de behandelmethode, al zal dat afhankelijk zijn van het aantal mensen dat bloed doneert.

De methode heeft weliswaar veelbelovende resultaten laten zien, maar hard wetenschappelijk bewijs ontbreekt vooralsnog. Ook wordt de behandeling niet gezien als een alternatief voor een vaccin. Vooral patiënten jonger dan 80 jaar die binnen drie dagen na hun diagnose een hoge dosis antistoffen krijgen toegediend zouden er voordeel bij kunnen hebben.

Minister Azar van Volksgezondheid zei dat inmiddels 70.000 coronapatiënten in de VS de plasmabehandeling hebben ondergaan. Bij de persconferentie richtte Trump zich ook tot Azar en suggereerde dat mensen binnen diens departement om politieke redenen goedkeuring doelbewust hebben vertraagd.

In Nederland neemt bloedbank Sanquin bloedplasma af van donoren, met als doel het vinden van een middel tegen corona.

STER reclame