NOS Sport

Zeilfamilie Heiner: 'zoon van Roy' moet ooit 'vader van Nicholas' worden

Neem twee sterke karakters, twee echte schippers die gedrevenheid, eigenwijsheid en koppigheid als opvallendste eigenschappen hebben: wat krijg je dan? De zeilfamilie Heiner: vader Roy, die in 1996 olympisch brons pakte in de Finn-klasse, en zoon Nicholas, wereldkampioen in de Laser-klasse.

"Het zijn grote schoenen om te vullen", vertelt de 31-jarige Nicholas. "Aan de ene kant ben ik altijd 'zoon van' geweest en wilde ik mijn eigen route belopen, laten zien dat ik het zelf kan. Aan de andere kant ben ik juist ook zo ambitieus vanwege mijn vader."

Nicholas vs. Roy Heiner: twee koppige, gedreven en eigenwijze schippers

Vader Roy deed vier keer mee aan de Olympische Spelen en voer daarna als schipper onder andere de Volvo Ocean Race. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf, Team Heiner, dat zich bezighoudt met het opleiden van zeiltalent. Maar, zijn zoon Nicholas vaart zijn eigen koers.

"Als je jong bent, denk je alles beter te weten en heb je geen zin om te luisteren naar je vader", aldus Nicholas, die de laatste jaren uitkomt in de Finn-klasse, net als zijn vader deed. "We zijn gewoon allebei eigenwijs."

Expertise

Toen besloten werd de Olympische Spelen van Tokio vanwege de coronacrisis een jaar te verschuiven, besloot Nicholas om toch de expertise van zijn vader te gebruiken in aanloop naar 2021. "Bij mij is de knop omgegaan, ik heb hem echt nodig om goud te winnen."

"Die grijze haren hebben een heleboel kennis en daar moet je gebruik van maken", aldus Nicholas, die vertelt dat zijn vader vooral een rol als adviseur heeft. Roy krijgt er een brok van in zijn keel. "Het is gewoon heel mooi om die ontwikkeling te zien. Ik ben een trotse vader."

En dus is het volgend jaar hopen op die eerste gouden olympische medaille voor de familie Heiner. En dan later een gooi doen naar de zege in de Volvo Ocean Race. Nicholas: "Dan ben ik niet langer 'zoon van', maar is hij 'vader van' geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl