Van der Poel rijdt iedereen op een hoop bij de NK wielrennen

Mathieu van der Poel heeft in Drenthe met overmacht de nationale titel op de weg veroverd, ook al had hij vooraf gezegd nog niet in topvorm te verkeren. Dat moet hem vertrouwen geven voor de EK-wegwedstrijd van woensdag in het Franse Plouay.

De 25-jarige Van der Poel - ook in 2018 al Nederlands kampioen - kwam bij het matig bezette NK solo over de meet in Wijster, na een loodzware race over 182 kilometer. Slechts een handjevol renners bereikte de finish.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de reacties van de topdrie van het NK: Mathieu van der Poel, Nils Eekhoff en Timo Roosen.

De VAM-berg, die in alle 25 rondjes bedwongen moest worden, gold als scherprechter in het duel tussen de ploeg van Jumbo-Visma (met negen renners sterk) en Alpecin-renner Van der Poel.

Op 45 kilometer van het einde plaatste Van der Poel op de VAM-berg zijn zoveelste aanval. Het Jumbo-trio Jos vam Emden, Pascal Eenkhoorn en Timo Roosen kreeg het gat dit keer niet gedicht en zag Van der Poel niet meer terug. Nils Eekhoff (Sunweb) werd nog tweede voor Roosen.

Grote namen absent in Drenthe

Grote namen als Tom Dumoulin, Robert Gesink, Bauke Mollema, Dylan van Baarle en Wout Poels ontbraken op het appel in Drenthe, omdat zij in voorbereiding zijn op de Tour de France die volgende week zaterdag van start gaat in Nice.

Maar ook Dylan Groenewegen, die als veroorzaker van de dramatische crash van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen voorlopig aan de zijlijn wordt gehouden door zijn ploeg Jumbo-Visma, Mike Teunissen en Steven Kruijswijk waren absent.

En Jakobsen, die inmiddels herstelt van zijn zware verwondingen en vorig jaar het NK won, was vanzelfsprekend ook niet van de partij. Er werd vandaag wel veel gedacht aan de sprinter die in Polen zo verschrikkelijk ten val kwam.

Regerend kampioen Jakobsen grote afwezige bij NK wielrennen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Niki Terpstra deed wel mee, maar stapte 60 kilometer voor het einde af. Hij kwam om kilometers te maken in het kader van zijn herstelperiode na een zware valpartij twee maanden geleden. Eerder deze maand maakte hij al zijn rentree in de Ronde van Wallonië.

"Ik ben blij dat ik weer koers. De revalidatie gaat goed, alleen is mijn conditie nog niet goed genoeg. Maar ja, toch even koersen vandaag", zei Terpstra voor de start.

Terpstra doet mee aan NK: 'Conditie niet goed, maar toch even koersen'

Bij de vrouwen ging de titel zaterdag voor het eerst naar Anna van der Breggen. De 30-jarige olympisch kampioene van 2016 hield topfavoriete Annemiek van Vleuten knap achter zich.

STER reclame