Demonstranten op een brug in Tel Aviv AFP

Opnieuw demonstreren in Israël duizenden mensen tegen premier Netanyahu. Ze willen dat hij zijn post opgeeft omdat hij verdacht wordt van corruptie. De protesten zijn al wekenlang aan de gang.

In het centrum van Jeruzalem was geen toestemming voor het protest, maar toch zijn voor de ambtswoning van de premier zo'n 10.000 mensen op de been. De demonstranten negeerden aanwijzingen van de politie voor alternatieve routes en marcheerden vanuit verschillende delen van Jeruzalem naar de woning van Netanyahu aan Balfour Street.

Daar hingen ze enorme ballonnen op met de besmeurde hoofden van Netanyahu en zijn voormalige rivaal, maar nu coalitiegenoot Benny Gantz van de Blauw Wit-partij, zwaaiden met Israëlische vlaggen en de zwarte vlag van een van de protestbewegingen.

Ook op bruggen en viaducten in veel hoofdwegen staan betogers, net als bij Netanyahu's privéhuis ten noorden van Tel Aviv.

Kritiek op corona-aanpak

Tegen Netanyahu lopen drie corruptieprocessen. Hij wordt beschuldigd van fraude en corruptie. In januari beginnen er zittingen waarin getuigen zullen worden gehoord.

Inmiddels leidt ook zijn aanpak van de coronacrisis tot kritiek en meer protest. Nadat Israël de corona-uitbraak aanvankelijk goed wist te beteugelen, leidden versoepelingen tot een nieuwe piek in het aantal besmettingen. Door de uitbraak is de werkloosheid in Israël gestegen tot meer dan 20 procent.

Vorige week kondigde Netanyahu aan dat de Verenigde Arabische Emiraten als derde Arabische land de banden met Israël wil normaliseren, maar die historische doorbraak heeft er niet toe geleid dat de demonstraties tegen hem tot bedaren kwamen.

Tot nu toe weigert de premier om af te treden. Hij beweert dat de protesten het werk zijn van linkse tegenstanders en de media.

STER reclame