NOS Nieuws

Onrust in Zuid-Irak laait weer op na moordaanslagen op activisten

In de Zuid-Iraakse stad Basra hebben demonstranten vrijdagavond het lokale parlementsgebouw in brand gezet. De actievoerders zijn woest op de regering, die volgens hen niets doet tegen een reeks moordaanslagen op activisten en leiders van de protestbeweging van vorig jaar.

Afgelopen week zijn twee prominente activisten door gewapende mannen gedood. Volgens journalist en Irak-kenner Judit Neurink zijn deze aanslagen onderdeel van een reeks. "Sinds oktober vorig jaar zijn er 53 pogingen gedaan, waarbij 25 activisten zijn gedood", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Demonstranten gaan al een paar dagen de straat op vanwege het feit dat ze niet meer veilig zijn."

Gisteravond gooiden demonstranten in Basra brandbommen naar veiligheidstroepen:

Molotovcocktails vliegen door de lucht in Basra

Acht agenten raakten volgens de lokale autoriteiten gewond. De schade aan het parlementsgebouw lijkt beperkt. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn aan de kant van de demonstranten. Eerder deze week schoten veiligheidstroepen met scherp op rellende actievoerders.

De onlusten in de stad worden gezien als de grootste sinds de massale anti-regeringsprotesten vorig jaar oktober. Die leidden tot de val van toenmalig premier Abdul-Mahdi en kostte honderden actievoerders het leven.

Mustafa al-Kadhimi, de nieuwe premier, heeft deze week de politiechef van Basra ontslagen. Maar de demonstranten eisen dat de gouverneur van de stad per direct opstapt vanwege de moordaanslagen.

Wetteloosheid

"De afgelopen drie maanden heeft de premier zijn best gedaan, maar in die tijd is nog niemand vervolgd voor al die moorden", zegt Neurink. "Het probleem voor de actievoerders is de wetteloosheid. Milities kunnen gewoon hun gang gaan."

Gewapende groepen maken volgens de journalist grotendeels de dienst uit in de stad in het olierijke zuiden. Deze milities staan onder invloed van buurland Iran. De demonstraties richten zich ook op deze inmenging door gewapende militanten.

Op de achtergrond speelt een economische crisis en grote onvrede onder de bevolking. Vooral in het zuiden ontbreekt het inwoners aan basisvoorzieningen. "Demonstranten richten zich op het feit dat er geen elektriciteit is, wat verschrikkelijk is in een stad waar het over de 50 graden kan worden. Er is ook geen drinkwater en dat ligt vrijwel allemaal aan het feit dat er enorme corruptie is bij de overheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl