Een screenshot uit de bewakingsbeelden

Belgische topman luchtvaartpolitie doet stap opzij na beelden hardhandig politieoptreden

Een topman van de luchtvaartpolitie in België treedt tijdelijk terug na de publicatie van beelden van een hardhandig politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. Op de videobeelden uit 2018 is te zien hoe de politie een Slowaakse arrestant hardhandig aanpakt. De man raakte daarbij in coma en overleed enkele dagen later.

De nummer twee van de federale politie in België, André Desenfants, die ook verantwooordelijk is voor de luchtvaartpolitie, had de beelden nooit eerder gezien en vindt dat hij op de hoogte had moeten zijn. Daarom doet hij gedurende het onderzoek een stap opzij, meldt de VRT. Eerder meldde de VRT dat hij ontslag zou nemen, maar dat bleek niet te kloppen.

Ik wil weten waarom dit allemaal is gebeurd.

Henrietta Chovancová, weduwe

De Slowaak werd volgens het OM in Charleroi destijds aangehouden omdat hij problemen veroorzaakte bij het boarden van een vlucht; hij zou hebben geweigerd zijn ticket te tonen en zou verward zijn geweest. Daarom werd hij opgesloten in een cel.

In de video is te zien dat de arrestant in zijn cel met zijn hoofd tot bloedens toe tegen de deur beukt. Vervolgens gaan agenten naar binnen om de man tot bedaren te brengen. Hierbij wordt een doek over zijn hoofd gedrukt waarbij een agent 16 minuten lang bovenop de Slowaakse man zit en een andere agent de Hitler-groet brengt.

Hoewel het incident dateert van twee jaar geleden, is het onderzoek naar de doodsoorzaak van de Slowaak nog niet afgerond. De weduwe van de arrestant, Joseph Chovanec, is geschokt door de beelden. "Ik wil weten waarom dit allemaal is gebeurd. Waarom ze zich op deze manier gedroegen en waarom ze hem niet hebben geholpen", aldus Henrietta Chovancová.

Lennert Dierickx, de advocaat van de weduwe, heeft veel vragen: "Er was iemand die hulp nodig had. En dan maken ze grapjes met elkaar, de Hitlergroet, waarom? Waarom? Ik weet het niet."

De agenten in de cel maken grappen, waarbij een van hen lachend de Hitlergroet brengt:

Beelden van hardhandig politie-optreden in Belgische cel

Volgens de Belgische justitie-expert Jos vander Velpen komt politiegeweld in België vaak voor. "Het vormt een hardnekkig probleem. "Er zijn heel veel klachten van burgers, maar de meeste worden genegeerd. Het aantal veroordelingen kun je op een hand tellen", zegt Vander Velpen.

Sommigen bij de Belgische politie wanen zich volgens de advocaat onaantastbaar. "Een politieagent die een Hitlergroet brengt terwijl er iemand ligt te sterven, dat is ongehoord. Dat geeft te denken over de selectie van onze politiemensen en de opleiding bij een deel van de politie."

Gruwelijk. Dit mag nooit gebeuren.

Jos vander Velpen, justitie-expert

Hij is verbijsterd over de videobeelden. "Gruwelijk. Dit mag nooit gebeuren", aldus de Belg. "Het was iemand die een kleine overtreding begaat en tegensputtert en vervolgens in de grootste eenzaamheid gepaard met de grootste gruwel om het leven komt."

Volgens Vander Velpen was de Slowaak een man in nood, die geestelijk verward was. "Dat kon de politie meteen merken. En in plaats van hem te helpen, hebben ze geholpen om hem te doden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl