Aleksej Navalny in december 2019
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny in ziekenhuis 'na vergif in thee'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd en ligt in coma op de intensive care, zegt zijn woordvoerder op Twitter. Ze schrijft dat hij aan de beademingsapparatuur ligt.

Het Russische staatspersbureau Tass bevestigt dat Navalny in een ziekenhuis ligt en meldt op basis van de hoofdarts dat zijn toestand ernstig is. Een behandeld arts zegt dat het niet zeker is dat de politicus doelbewust is vergiftigd. Er zou ook sprake kunnen zijn geweest van een 'gewone' voedselvergiftiging.

Volgens de woordvoerder van Navalny voelde de uitgesproken criticus van president Poetin zich vanochtend niet goed op een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. Het vliegtuig maakte een landing in Omsk, waarna Navalny met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

De woordvoerder gaat ervan uit dat er gif in Navalny's thee is gedaan. "Dat was het enige dat hij in de ochtend heeft gedronken", schrijft ze. "Volgens artsen wordt gif in warme dranken sneller opgenomen."

In deze video is te zien hoe Navalny vanuit het vliegtuig naar de ambulance wordt gebracht:

"Navalny is de belangrijkste politieke tegenstander van het Kremlin", zei correspondent David Jan Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is eigenlijk de enige politicus van de oppositie die ertoe doet."

De 44-jarige Navalny, die begon als anticorruptieblogger, was de afgelopen jaren de organisator van grootschalige antiregeringsdemonstraties. In 2013 deed hij mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Daar eindigde hij als tweede met 27 procent van de stemmen, achter de kandidaat die de zegen van Poetin had.

"Twee jaar geleden werd Navalny uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen omdat hij een strafblad heeft", aldus Godfroid. "Hij is veroordeeld voor fraude, een manier voor de autoriteiten om hem de mond te snoeren."

Het Kremlin wenst Navalny een spoedig herstel en zegt dat dokters er alles aan doen om hem te helpen. Een eventuele vergiftiging moet uit laboratoriumonderzoek blijken, zegt een woordvoerder.

Volgens zijn arts is de toestand van Navalny inmiddels stabiel:

Navalny in ziekenhuis: 'Doelbewuste actie niet uit te sluiten'

Volgens Navalny's woordvoerder werd de oppositieleider een jaar geleden in gevangenschap ook al eens vergiftigd. "Blijkbaar hebben ze nu hetzelfde met hem gedaan", zegt zij.

Navalny zat vorig jaar zomer een celstraf uit van dertig dagen voor het aanzetten tot protest. Hij werd tijdens zijn detentie in het ziekenhuis behandeld vanwege zwellingen in zijn gezicht, oogproblemen en een branderige uitslag. Het ziekenhuis zei destijds dat sprake was van een allergische reactie.

In 2017 liep Navalny oogletsel op bij een aanval met een desinfectiemiddel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl