Frenkie de Jong (rechts) zou in Nederland tien dagen in thuisquarantaine moeten
NOS Voetbal

KNVB-verzoek moet quarantaine voor Oranje-internationals voorkomen

Voetbalbond KNVB heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om een uitzondering van de quarantainemaatregelen voor de spelers die begin september met Oranje in actie komen in de Nations League. Ook voor de vrouwen zou het moeten gelden, zij spelen op 18 september in en tegen Rusland.

De KNVB wil zo voorkomen dat internationals die spelen bij een buitenlandse club in een gebied waar code oranje geldt, bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten. Zo zouden bijvoorbeeld Frenkie de Jong en Lieke Martens, spelers van FC Barcelona, tien dagen thuis moeten blijven.

De bond benadrukt dat de spelers uitvoerig worden getest voor en na wedstrijden en ook zoveel mogelijk gëisoleerd worden, door te reizen met chartervliegtuigen en te verblijven in afgesloten hotels.

Het verzoek aan VWS moet ertoe leiden dat interim-bondscoach Dwight Lodeweges tijdens de interlands tegen Polen (4 september) en Italië (7 september) over een zo sterk mogelijke selectie kan beschikken.

In veel landen geldt uitzondering al

De KNVB volgt met het verzoek overigens een advies van de UEFA. De Europese voetbalbond raadde de nationale bonden woensdag in een videobijeenkomst aan om een dergelijk verzoek te doen aan de nationale overheden.

In dertig van de 55 landen die bij de UEFA aangesloten zijn, heeft de regering al een versoepeling van de quarantaineregels voor de internationals toegezegd. De meeste grote voetballanden zitten hierbij.

De tribunes van de Johan Cruijff Arena blijven leeg tijdens de aankomende Nations League-duels van Oranje

Bij de Nations League-duels met Polen en Italië, de eerste wedstrijden van het Nederlands elftal in 2020, zijn definitief geen supporters welkom. Volgens de UEFA is het nog te vroeg om bij de interlands in september publiek toe te laten.

De Europese bond is van plan om het duel om de Super Cup (24 september) te gebruiken als test om de tribunes langzaam weer te vullen. Bij de wedstrijd in het Hongaarse Boedapest moet een klein aantal toeschouwers welkom zijn.

KNVB toont begrip

De wedstrijden van het Nederlands elftal tegen Polen en Italië worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Het zijn de eerste interlands van Oranje sinds het vertrek van bondscoach Ronald Koeman naar Barcelona.

"Het is heel mooi dat het interlandvoetbal weer begint, maar het is ook erg jammer dat hier geen publiek bij aanwezig kan zijn", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, in een reactie op het besluit van de UEFA.

"Het is wel begrijpelijk dat hiervoor wordt gekozen, om geen onderlinge verschillen te laten ontstaan tussen de 55 landen waarin UEFA-interlands worden gespeeld", aldus De Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl