AFP

Als eerste beursgenoteerde techbedrijf is Apple meer dan 2 biljoen dollar waard. In 2018 ging het bedrijf als eerste door de grens van 1 biljoen dollar. Waar het bedrijf er 38 jaar over deed om die mijlpaal te halen, duurde het iets meer dan 2 jaar om het volgende biljoen aan beurswaarde binnen te halen.

"Ongekend. Het knappe is dat dit bedrijf twintig jaar geleden in een vrijwel failliete positie zat. En na de dood van Steve Jobs was het de vraag of het bedrijf wel een toekomst zou hebben zonder hem", zegt Jim Tehupuring van 1vermogensbeheer. "Het tegendeel is nu wel bewezen."

Om een idee te geven van hoe groot 2 biljoen dollar is, een aantal vergelijkingen. Het Nederlandse concern met de hoogste beurswaarde is ASML, met een beurswaarde van bijna 160 miljard dollar. Dat is 12,5 keer minder dan Apple. Alle fondsen uit de Nederlandse AEX-index bij elkaar opgeteld hebben nog niet de helft van de waarde van Apple.

2 biljoen dollar is bijna net zoveel als de Italiaanse economie en meer dan twee keer zoveel als de omvang van de Nederlandse economie.

NOS

De beurswaarde is een papieren waarde en geeft vooral aan hoeveel vertrouwen beleggers hebben in het bedrijf. De verkoop van iPhones, smartwatches en oordopjes blijft ondanks de coronacrisis groeien. Het laatste kwartaal werd er voor 50 miljard dollar aan elektronica en online diensten verkocht, weer ruim 10 procent meer dan een jaar eerder.

Toch gaat het ook volgens Tehupuring nu wel heel hard met de waarde van Apple. "Als je de omzet en de winst van nu vergelijkt met twee jaar geleden dan is die verhouding iets opgelopen. Maar zeker niet in de mate van de beurswaarde die in twee jaar tijd is verdubbeld."

"Beleggers denken: 'Waar kan ik met mijn geld heen, wat is een veilige haven?' Dan komen ze bij Apple uit", zegt Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. "Als je een iPhone koopt, betaal je daarvoor de hoofdprijs. En tegelijkertijd vraagt Apple aan appmakers 30 procent van hun omzet. Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen is hun appstore open te stellen."

Of de groeimachine blijft doordenderen, durven de analisten niet te zeggen. "Op dit moment zeg ik: die moet je hebben", zegt Tehupuring. "Maar dat hebben we eerder ook van Nokia gezegd."

Macht

Tegelijkertijd nemen de zorgen toe over de marktmacht van Apple. "Ze staan al jarenlang aan de kop van de grote vijf techbedrijven en ze worden almaar groter. Hun macht neemt toe", zegt José van Dijck, hoogleraar digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. "Je ziet dat het verschil met de kleine concurrenten steeds groter wordt."

"Als er ergens sprake is van een monopoly-positie, dan is het hier wel", zegt analist Van Zeijl. "Dat blijkt ook wel uit het geschil wat ze met Epic hebben, de maker van het spel Fortnite. Vanwege het conflict is het spel niet meer te downloaden op iPhones. Als Apple je niet wil, dan lig je er gewoon uit."

Olie

Apple was het eerste Amerikaanse bedrijf met een beurswaarde van 1 biljoen dollar, maar sindsdien volgden er andere techbedrijven. Amazon (1,7 biljoen), Microsoft (1,6 biljoen) en Alphabet, het moederbedrijf van Google, (1 biljoen) zitten ook in de groep van bedrijven met een extreem hoge beurswaarde.

Overigens was Apple niet het allereerste bedrijf met een beurswaarde van 2 biljoen. Oliebedrijf Saudi Aramco uit Saudi-Arabië kreeg vorig jaar een beursnotering en was even meer dan 2 biljoen dollar waard. Daarna kelderde de olieprijs en ook de waarde van het bedrijf.

STER reclame