NOS NieuwsAangepast

Kabinet en Kamer blijven erbij: geen extra loonsverhoging in de zorg

Er komt geen extra salarisverhoging voor zorgmedewerkers. Twee voorstellen zijn met 68 tegen 69 stemmen verworpen in de Tweede Kamer. Vóór het reces werd ook al drie keer gestemd over een structureel betere beloning. Ook toen werd het voorstel weggestemd. Een voorstel voor een eenmalige bonus van 1000 euro haalde het wel.

In het debat voorafgaand aan de stemmingen bleek het kabinet, zoals verwacht, niet te vermurwen. "Het gaat niet", zei premier Rutte. "We kunnen niet en-en doen: alle salarissen extra laten stijgen en de economische crisis bestrijden."

Want, stelde Rutte, na de zorg komt de roep om ook de salarissen van de politie, het onderwijs en andere beroepen te verhogen. En dat kan Nederland niet betalen, betoogde de premier. "Eén procent loonsverhoging kost 600 miljoen euro per jaar. Dat is tien euro per maand extra zorgpremie voor iedereen."

Rutte zei dat eerdere voorgenomen 'normale' salarisstijgingen in de zorg voldoende zijn. Daarmee was hij het oneens met de oppositie, die om een extra salarisverhoging heeft gevraagd.

Buiten het Kamergebouw demonstreerden tientallen zorgmedewerkers voor meer geld. De frustratie zit bij hen diep:

Zorgpersoneel wil meer dan alleen waardering: 'Ik heb 70 mensen zien overlijden'

Over het zorgsalaris wordt al maanden gesoebat in Den Haag. Dat gebeurde ook weer vorige week in een coronadebat waarvoor de Tweede Kamer was teruggekomen van reces. Die vergadering had een tumultueus einde, waardoor de hoofdelijke stemming toen niet doorging.

De verdeeldheid was vandaag groot, de Tweede Kamer werd vrijwel in tweeën gesplitst:

Rutte: 'Loonsverhoging in de zorg gaat gewoon niet'

In het debat vandaag konden coalitie en oppositie elkaar opnieuw niet vinden. "Hoe kunnen we zo met deze mensen omgaan?", vroeg SP-leider Marijnissen. "De mensen die ons door de eerste coronapiek heen hebben geholpen en die we nog keihard nodig hebben als er weer een piek aan komt."

Wilders legde de link met EU-steunmaatregelen en stelde dat Rutte "te weinig doet voor de Nederlanders, maar wel veel geld geeft aan buitenlanders".

Meer dan 2000 euro

GroenLinks-leider Klaver begon over de brief die het kabinet afgelopen nacht aan de Kamer stuurde. "Ik ben me kapot geschrokken." In de brief staat dat er nu geen geld is voor structurele salarisverhogingen. Mensen die levens redden, moeten meer verdienen dan 2000 euro in de maand, zei Klaver.

Regeringspartij VVD zei toch echt tegen de extra salarisverhoging te zijn. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat de zorgmedewerkers alle waardering verdienen. Maar hij noemde de al voorgenomen salarisverhoging van 3 tot 5 procent in deze tijd voldoende. "We staan nog maar aan het begin van deze economische crisis."

De regeringspartijen vinden wel dat er meer aandacht moet komen voor de werkomstandigheden van zorgmedewerkers, hun opleiding, de bureaucratie, administratieve lasten en andere knelpunten. Rutte beloofde hiermee aan de slag te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl