Tour de France

Hoe serieus wordt in het wielrennen naar de veiligheid gekeken? Val- en glijpartijen zijn volgens alle betrokkenen inherent aan de sport, maar na enkele ingrijpende incidenten rijst toch opnieuw de vraag of er wel genoeg wordt gedaan om de renners te beschermen?

De valpartijen van Fabio Jakobsen, Remco Evenepoel, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic brachten Jumbo-Visma-teammanager Richard Plugge ertoe een plan te lanceren waarmee de veiligheid bij wielerkoersen zou kunnen worden gewaarborgd.

Plugge opperde dat een extern bedrijf de taak zou moeten krijgen alle maatregelen en faciliteiten rond parcoursen te controleren zodat renners veilig kunnen fietsen.

De Jongh ziet 'kostbaar' plan Plugge niet zitten: 'Moeten elkaar helpen'

Hoewel ploegleider Steven de Jongh van Trek-Segafredo ook vindt dat de koersen veiliger gemaakt moeten worden, zet hij zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van Plugges voorstel. "Je moet toch een externe partij gaan betalen voor zulke dingen", aldus De Jongh.

"De organisatoren van wielerkoersen en de UCI (internationale wielrenunie, red.) moeten ervoor zorgen dat hun koersen veilig zijn. Ik vind ook dat zij daar verantwoordelijk voor moeten zijn."

Dat de veiligheid in het wielrennen een stuk beter kan, bleek vandaag ook tijdens de Ronde van Wallonië. Zo klaagde wielrenner Florian Senechal-Staelens van Deceuninck-QuickStep over de aankomst van de tweede etappe en de slechte staat van gedeeltes van het parcours.

Volgens De Jongh moet het wielerpeloton nu doorpakken om het veiligheidsprobleem aan te pakken. "Ik denk dat het nu heel duidelijk is dat er dingen moeten veranderen. Ik hoop dat dit nu ook gebeurt."

De Jongh denkt dat het verstandiger is, en vooral goedkoper, om advies in te winnen bij beroepsrenners. "De organisatie zou renners die in buurt wonen best om hulp kunnen vragen. Ik denk dat we vooral in die richting moeten denken. We zullen elkaar toch moeten helpen."

Zondag sprak Plugge bij de koers Critérium du Dauphiné zich uit over de aanpak van de veiligheid tijdens wielerkoersen:

Plugge wil professionele controle op veiligheid: 'Het is nu wel een keer klaar'

STER reclame