NOS NieuwsAangepast

Zigeunersaus wordt in Duitsland 'paprikasaus op zijn Hongaars'

Naar aanleiding van de discussie over racistische namen en begrippen verandert het Duitse merk Knorr de naam van zijn zigeunersaus. De nieuwe naam wordt Paprikasauce Ungarische Art, paprikasaus op zijn Hongaars. Moederconcern Unilever zegt tegen Duitse media dat de saus binnen enkele weken met de nieuwe naam in de schappen staat.

"Omdat de term zigeunersaus als negatief gezien kan worden, hebben we besloten de saus een nieuwe naam te geven", zegt het levensmiddelenconcern.

De Centrale Raad van Duitse Sinti en Roma juicht de beslissing toe. "Het is goed dat Knorr tegemoetkomt aan de bezwaren van zoveel mensen", laat voorzitter Romani Rose weten aan het blad Bild am Sontag. Er bestaat al langer kritiek op de naam.

De raad maakt zich grote zorgen over het toenemende racisme waar Roma en Sinti mee te maken hebben in Duitsland en andere Europese landen. "Voor ons staan de benamingen zigeunersaus en zigeunerschnitzel niet bovenaan de prioriteitenlijst."

Hij maakt zich veel drukker om het scanderen van "zigeuners" of "joden" met de bedoeling om te beledigen, bijvoorbeeld in voetbalstadions.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl