Max Verstappen Getty Images

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Spanje vanaf de derde plaats. Poleposition is er voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton, zijn teamgenoot Valtteri Bottas start als tweede.

Verstappen kwam zoals verwacht moeiteloos de eerste twee kwalificatiesessies door en zag Bottas en Hamilton als eersten een serieuze tijd neerzetten in de derde en beslissende sessie. De Nederlander volgde op 0,708 seconden.

Met hun laatste poging werd de topdrie niet meer opgeschud en kon Hamilton gefeliciteerd worden met de 92ste poleposition uit zijn carrière.

Kansen voor Verstappen

"Dit is het maximale op dit moment" vertelde Verstappen na de kwalificatie. "We staan al het hele weekend op de derde plek", daarmee ook doelend op de trainingen. "Ik hoop dat we in de race wat dichterbij kunnen komen."

Formule 1-verslaggever Louis Dekker is van mening dat dat wel zou moeten lukken. "Ik verwacht dat de snelheid van Verstappen genoeg zal zijn om er weer een spannende race van te maken", zegt hij. "Dat hebben de lange sessies tijdens de vrije trainingen wel laten zien."

Sebastian Vettel haalde de derde en laatste kwalificatiesessie niet. De Duitser van Ferrari was in de tweede sessie tweeduizendste langzamer dan Lando Norris en start vanaf de elfde plaats.

Vrije training

Bij de derde vrije training, eerder op de dag, had Verstappen eveneens de derde tijd neergezet.

De coureur van Red Bull, die bij de eerste twee vrije trainingen op vrijdag ook telkens de derde tijd klokte met een kleine seconde achterstand, was op zaterdagochtend een halve seconde langzamer dan de Mercedessen.

In een verder rustige vrije training, waar de coureurs beduidend minder rondjes reden dan op vrijdag, klokte Hamilton de snelste tijd, teamgenoot Bottas de tweede.

Net als op vrijdag was het warm op het circuit van Barcelona en dat leverde de teams wederom veel informatie op over de slijtage van de banden en de te voeren strategie bij de race van morgen.

Ocon in de muur

De vrije training eindigde op een merkwaardige manier. Vlak voor het vallen van de vlag vloog Renault-coureur Esteban Ocon met zijn auto in de muur. De Fransman moest uitwijken voor Kevin Magnussen (Haas) en kon zijn bolide niet meer op de baan houden.

De kans was groot dat Ocon daardoor de kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan, maar zijn team slaagde er in zijn auto op tijd te repareren. Het leverde hem de vijftiende tijd op.

Uitslagen kwalificatie GP Spanje

STER reclame