Een elektriciteitscentrale in de Californische plaats Mill Valley
NOS Nieuws

Californië zet tijdelijk stroom uit vanwege hitte

De grootste netbeheerder van de Amerikaanse staat Californië is begonnen met het uit- en aanzetten van de stroomtoevoer, omdat het stroomnetwerk anders overbelast raakt.

Afgelopen nacht kondigde de California Independent System Operator (CAISO) de eerste zogenoemde 'Stage 3 emergency' af in de staat sinds 2001, omdat er door de aanhoudende hitte te veel elektriciteit werd gebruikt. De stroom werd in de staat roulerend, en plaatselijk, uitgezet.

Airco's terugschroeven

Zo'n duizend megawatt werd daarmee bespaard, meldt de Los Angeles Times, genoeg om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Na zo'n tweeënhalf uur werd de bewuste blackout weer opgeheven.

Daarvoor had CAISO inwoners van Californië al gevraagd airco's terug te schroeven als het mogelijk was, lampen uit te zetten en grote apparaten als drogers na 15.00 uur niet meer aan te zetten.

Hittegolf

Het bedrijf sluit niet uit dat de stroom nog vaker uitgezet moet worden. "We letten scherp op de vraag en het aanbod van stroom in deze tijden van extreme hitte", aldus de beheerder.

Californië wacht de komende dagen een hittegolf met temperaturen tot 43 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl