Memphis Depay arriveert in Lissabon AFP

Niets moet, alles mag. Vanuit die comfortabele positie gaat Olympique Lyonnais proberen om vanavond (21.00 uur) in Lissabon te verrassen tegen Manchester City. Memphis is nu de grote man van Lyon, maar voor hoelang nog?

De Franse talkshows, kranten en sociale media raakten er vorige week niet over uitgepraat: de strafschop van Memphis Depay. De aanvaller was doorslaggevend door Lyon met een panenka aan het uitdoelpunt tegen Juventus te helpen.

Het hoogstandje van Depay bleek van onschatbare waarde voor de Fransen, die het duel weliswaar met 2-1 verloren, maar dankzij een 1-0 thuiszege in februari de kwartfinales haalden.

Memphis Depay na zijn benutte strafschop tegen Juventus, waarmee hij Lyon op 0-1 zet AFP

"De manier waarop Memphis die penalty benutte, liet zien hoeveel hij in zichzelf gelooft. Je moet ontzettend veel zelfvertrouwen hebben als je op zo'n moment en op die manier de bal durft te schieten", vertelde Depay's ploeggenoot Marcelo over het moment.

Strafschop Zinédine Zidane

Het Franse dagblad Libération vergeleek de strafschop met die van Zinédine Zidane in de finale van het wereldkampioenschap van 2006 in Berlijn tussen Frankrijk en Italië. Hij scoorde eveneens bij een 0-0 stand met een strafschop vernoemd naar de voormalige Tsjechische oud-voetballer Antonín Panenka.

"Het is een gevoel van macht, een daad van ultieme overheersing", schreef Libération in bewondering voor het zelfvertrouwen waarmee voetballers voor deze strafschopvariant durven te gaan.

"Olympique Lyonnais wordt gedragen door het vuur van Memphis Depay", zette de krant met flinke letters boven het artikel. "De Nederlandse aanvoerder is omgeven door mystiek en een heetgebakerd persoon die een chaotische route naar de top beleeft."

Memphis Depay klimt op de rug van Kenny Tete tijdens de training van Lyon in Lissabon AFP

"Memphis is dé grote ster van Lyon en een van de belangrijkste spelers in de Franse competitie. L'Equipe wil, net als bij de grote jongens van Paris Saint-Germain, vaak een verhaal over hem", zegt Hervé Penot, die voor de sportkrant Olympique Lyonnais op de voet volgt.

"Memphis is een ontzettend interessante jongen. Natuurlijk door zijn manier van spelen, maar ook door zijn persoonlijkheid. In Frankrijk vinden ze dat mooi. Al is dat niet altijd zo geweest. Hij stond hier altijd min of meer in de schaduw van Nabil Fekir, geboren in Lyon en een kind van de club. Na het vertrek van Fekir (medio 2019 naar Real Betis, red.) werd Memphis de nieuwe ster."

Volgens Penot is Depay na zijn kruisbandblessure nog niet helemaal terug op topniveau. "Je ziet dat hij nog moet wennen, wat logisch is na zo'n blessure. Maar hij is een harde werker en hij doet z'n best. Dat maakt hem ook populair."

Memphis wacht op een Champions League-club uit een grote competitie

Hervé Penot - journalist L'Equipe

Depay heeft in de derde stad van Frankrijk nog een contract tot en met de zomer van 2021. "Ik verwacht dat Memphis niet blijft", zegt Penot.

"Hij hoopt komend seizoen op een Champions League-club uit een grote competitie. Lyon kan zich alleen via de Champions League nog voor Europees voetbal plaatsen, maar dat wordt denk ik een moeilijk verhaal..."

"Memphis wil juist schitteren in de spotlights en die vind je alleen in de Champions League. En dat is slecht nieuws voor voorzitter Jean-Michel Aulas, die helemaal verzot is op Memphis. Ook trainer Rudi Garcia zou hem komend seizoen dolgraag bij de selectie willen houden. Maar het is aan Memphis."

STER reclame