Abdulwahab Alshawa, Lucy van Ostade en Marion Timmers
NOS Nieuws

Zij voelen de recessie: 'Financieel gezien is het nu echt overleven'

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

Het was al voorspeld en nu laten de cijfers het ook zien: de Nederlandse economie zit in een recessie. Voor veel Nederlanders was het al de realiteit. Want ondanks de financiële hulp waarmee zij hun inkomen konden aanvullen, ging met de intelligente lockdown een groot deel van de economie op slot. Hoe ervaren zij deze stormachtige tijden?

'Mijn werk was mijn ziel en zaligheid'

De intelligente lockdown was tijdelijk, maar de sluiting van het Amsterdamse Tassenmuseum is dat niet. Coördinator tentoonstellingen en collectie Marion Timmers (62) verloor door de coronacrisis haar baan. Per 1 augustus is ze officieel werkloos. "Het is best een pittige periode", zegt Timmers. "Het werk was mijn ziel en zaligheid."

Door de coronacrisis kon het museum geen bezoekers meer ontvangen en moest het definitief dicht. "Voor corona hadden we goede bezoekcijfers. We kregen alleen maar lof van bezoekers en dan moet je dat nu opeens achterlaten. Ik ben 62 en weet niet of ik zomaar nog een baan vind."

Timmers is volop aan het solliciteren. "Tot nu toe ben ik nog niet uitgenodigd voor een gesprek. Mijn leeftijd maakt het niet makkelijk. Dat kan ik niet bewijzen, maar dat voel ik als ik hoor dat iemand anders beter gekwalificeerd is. Ik zoek daarom breed en hoop op het beste."

Volgens Timmers krijgen veel bedrijven financiële steun, maar komt de culturele sector er slecht vanaf. "Terwijl het ook een bijdrage levert aan het bbp." Terugkijkend op de crisis zegt zij: "Ik had niet verwacht dat corona mij zo zou raken. Ik dacht; dit duurt een paar weken. Het is ingrijpender dan ik aanvankelijk dacht, dat is duidelijk."

'De zaken liepen goed. Toen kwam corona'

De financiële steun van de overheid heeft ook de sportschool van de Groningse Abdulwahab Alshawa (23) niet kunnen redden. Door de lockdown kon de voormalig wereldkampioen uit Syrië geen boksles meer geven. "De zaken liepen goed: binnen no-time begeleidde ik meer dan honderd klanten. Maar toen kwam corona."

Alshawa vluchtte als tiener uit zijn thuisland en woont sinds twee jaar in Nederland. Jarenlang bokste hij wereldwijd op hoog niveau. Toen zijn coach overleed, gooide hij het over een andere boeg en stak hij in 2019 al zijn geld, plus een lening, in een gym. Nadat zijn zaak dicht moest door corona, ging het financieel snel bergafwaarts.

De lening die de ondernemer bij de bank had afgesloten om te investeren in nieuwe fitnessapparatuur - à 20.000 euro - moest hij in de crisis terugbetalen. De eenmalige 4000 euro die hij als ondernemer van de overheid kreeg, was niet genoeg. "Om nog een beetje geld te krijgen, verkocht ik mijn apparatuur voor een schamele 1500 euro."

Toch geld verdienen terwijl de zaak dicht was, lukte niet. "Eerst was het bericht dat sportscholen pas in september open mochten. Daarna zeiden ze dat ze open mochten per 1 juli. Inmiddels vertrokken veel klanten en klopte de bank aan. Het is momenteel financieel gezien echt overleven."

Alshawa wil in de bokswereld blijven, maar ziet voorlopig geen kans iets nieuws te openen vanwege de vereiste investeringen. "Toen ik de zaak sloot, hebben klanten gehuild. Het maakt mij verdrietig dat dit gebeurt. Ik train nu weer elke dag in de hoop een manager en coach te vinden. Ik ben daar optimistisch over."

'Ik ging van niks naar 60-urige werkweken'

Ondernemer Lucy van Ostade (28) deed wat ze kon tijdens de lockdown. Het geven van cursussen in motoronderhoud stond door de strenge coronamaatregelen on hold. Ze hield online contact met (potentiële) klanten en begon een webshop in motoronderdelen. Waar ze eerst zocht naar manieren om bezig te zijn, draait ze nu overuren. "Normaal werk ik zo'n 25 uur per week en nu minimaal 60. Met zo'n 150 cursisten die ik moest verplaatsen, is het eigenlijk drukker dan ooit."

Dat is hard werken, maar heel welkom. "Tijdens de lockdown had ik geen inkomsten. Een doodenge situatie. Je bent ondernemer en je kan niks. Dan ging ik maar heel druk Googlen en uitzoeken wat wel en niet kan. Alleen houd je het gevoel dat je het voor niks doet. Dat is heel erg zuur."

Door de Tozo, de gemeentelijke hulp voor zzp'ers, kon de ondernemer uit Schijndel het financieel uitzingen. "Wat ook hielp, was dat ik geen vaste lasten had zoals de huur van een bedrijfspand. Ik huur flexibel bij een werkplaats en betaal alleen als ik een workshop geef. Dat heb ik wel geleerd uit deze crisis: houd je vaste lasten laag want je weet nooit wat er komt."

Naast financiële rust bracht de overheidssteun Van Ostade ook mentale ontspanning. "Normaal gesproken wordt er in Nederland goed gezorgd voor iedereen. Maar ondernemers moeten vaak voor zichzelf zorgen. Dat er nu ook financiële steun voor ons was, gaf echt een stukje waardering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl