Waarschuwingsbord op het strand van Scheveningen
NOS Nieuws

Reddingsbrigade wil beter waarschuwingssysteem: 'De zee is geen zwembad'

De Reddingbrigade wil een beter waarschuwingssysteem om de veiligheid langs de kust beter te waarborgen. In deze drukke zomer blijkt dat badgasten vaak niet weten dat er een waarschuwingsvlag is gehesen. Of ze weten niet wat deze vlag precies betekent.

"Ik begrijp dat mensen volkomen gericht zijn op dat ene mooie plekje op het strand om de handdoek uit te spreiden en een verkoelende duik te nemen", zegt directeur Koen Breedveld van de Reddingsbrigade in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar de zee is geen zwembad. Je hebt te maken met stroming en plotselinge diepte."

Zondag kwamen vier zwemmers om het leven, nadat ze in zee in de problemen waren gekomen. Een zwemmer kwam om het leven in Wijk aan Zee, een in Zandvoort en de andere twee in Den Haag.

Verwarring

Het huidige waarschuwingssysteem langs de kust volstaat niet: "Op een drukke dag, zoals afgelopen zondag, zien we dat mensen niet de moeite nemen om naar de vlaggen te kijken. Ook snappen ze niet waar de vlaggen hangen of wat ze betekenen", zegt Breedveld.

De Reddingsbrigade wil met hulp van de veiligheidsregio's en de overheid tot een beter waarschuwings- en informatiesysteem komen. Op ieder strand hangen de vlaggen op een andere plek en ook kan elke gemeente zijn eigen moment kiezen om de kleur van de vlag te wijzigen. "Dit zijn kleine nuanceverschillen, omdat iedere brigade lokaal anders werkt. Maar het is niet zo dat er grote verschillen zijn of dat de vlaggen wezenlijk andere betekenissen hebben", zegt Breedveld.

Wel hangt bij de ene Reddingsbrigade de vlag bij de strandopgang, en een paar kilometer verderop bij een andere brigade niet. Daar valt volgens Breedveld winst te halen. "Eigenlijk zou je langs de kust op alle plekken toezicht willen hebben. Maar wij kunnen niet overal zijn."

De Reddingsbrigade Nederland hanteert vijf soorten waarschuwingen, dit betekenen de vlaggen:

In andere landen worden gevaarlijke stukken zee regelmatig afgesloten. Dat gebeurt in Nederland ook volgens Breedveld als er een mui is. "Maar als we daar een lint plaatsen, dan gaan mensen toch weer het water in." De stroming in zee is in Nederland minder sterk en schrikt daarom minder af. "Op de stranden in de buurt van Bordeaux bijvoorbeeld, voel je aan den lijve dat de stroming heel sterk is."

Bekijk de video om te zien wat een muistroom is, die veel zwemmers in de problemen brengt:

Wat is een muistroom en hoe kom je er uit?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl