Patrick Kiens
NOS Sport

Turncoach Kiens geeft als enige geen gehoor aan KNGU-verzoek tot terugtreden

Turncoach Patrick Kiens weigert vooralsnog gehoor te geven aan de oproep van de gymnastiekbond KNGU om een stap terug te doen. Zijn club SV Pax Haarlemmermeer laat in een officiële verklaring weten dat het verzoek om de trainerstaken neer te leggen meer vragen oproept dan duidelijkheid verschaft.

De KNGU acht het wenselijk dat alle coaches die betrokken zijn bij TeamNL hun werk neerleggen gedurende een onderzoek naar mishandelingen en vernederingen binnen het turnen. Kiens is de enige die geen gehoor geeft aan die oproep.

Kiens is niet in dienst van de bond, dus is ook niet verplicht gehoor te geven aan het verzoek. Zijn collega's Wolther Kooistra (TURNZ Amsterdam), Nico Zijp (Flik Flak Den Bosch) en Frank Louter (TON Almelo) deden dit wel. Bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers zijn door de KNGU op non-actief gesteld.

Misstanden

Kiens is door de KNGU nooit in verband gebracht met misstanden. "Wij hebben de KNGU laten weten dat wij antwoorden verlangen op een aantal voor ons en alle clubs belangrijke vragen, zodat wij een goed onderbouwde en gedegen beslissing kunnen nemen op basis van de juiste gronden, feiten en omstandigheden", schrijft zijn club Pax.

Eythora Thorsdottir (rechts) krijgt een knuffel van Lieke Wevers. Patrick Kiens kijkt toe

Kiens en Pax sluiten niet uit dat ze alsnog gehoor geven aan het verzoek van de KNGU, in geval de bond met een gedegen argumentatie komt.

"Het moge duidelijk zijn dat zowel SV Pax en de overige turnclubs, net als de KNGU, allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk een schone en veilige sport, waarbij er sprake is van een pedagogisch verantwoord (top)sportklimaat", vervolgt de club.

"Om dit te bereiken en zo te houden mag wat SV Pax betreft alles hiervoor wijken en hoeft geen persoon hierin ontzien te worden, wanneer dit tenminste op zuivere en juiste gronden wordt gebaseerd."

Het topsportprogramma bij Pax wordt voorlopig dus gewoon voortgezet. "Mede om schade te voorkomen in de continuïteit van de trainingen", stelt de club.

NOS-verslaggever Vlado Veljanoski praat over de situatie van het Nederlandse turnen:

Overzicht over misbruik in de turnwereld: 'Emotionele wasstraat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl