ANP
NOS NieuwsAangepast

Enkelband 115 keer gesaboteerd, zeven dragers nog voortvluchtig

Vorig jaar wisten 110 veroordeelden en verdachten hun enkelband te saboteren, veelal door 'm door te knippen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die De Telegraaf opvroeg. Het is een kleine toename ten opzichte van 2018. Toen wisten 103 dragers zich aan controle te onttrekken.

De dragers saboteerden de band vorig jaar in totaal 115 keer, sommigen wisten dus meerdere keren te ontkomen aan de elektronische controle. In juli waren nog zeven van hen spoorloos.

In totaal droegen 3750 mensen in 2019 een enkelband. Het ging om verdachten in voorarrest of veroordeelden die de laatste fase van hun straf thuis mochten uitzitten.

Batterij leeg

Saboteurs knipten de band door, of lieten de batterij leeglopen. Dat laatste gebeurde weinig, omdat de meldkamer een seintje krijgt wanneer de band bijna leeg is. Dan wordt er contact opgenomen of gaat iemand langs, volgens een woordvoerder van het ministerie.

Begin dit jaar knipte ook verdachte Cor P., een van de zogeheten 'tattookillers', zijn enkelband door. Sindsdien is hij spoorloos. Mogelijk is hij naar het buitenland gevlucht.

De afgelopen jaren steeg het aantal sabotagedaden. In 2017 ging het om 63 meldingen; het jaar ervoor om iets meer dan de helft.

'Gehaaide vluchter'

Het ministerie kan de toename niet precies verklaren. De ene keer gaat het om een impulsieve, licht verstandelijk beperkte drager, de andere keer om een "gehaaide vluchter". Het kan te maken hebben met de achtergrond en problemen van verdachten en gestraften, "die steeds complexer lijkt", meldt het ministerie.

Toenmalig staatssecretaris Dijkhoff, de huidige fractieleider van de VVD, beloofde in 2017 uit te zoeken of het mogelijk is om saboteren strafbaar te stellen. Het ministerie introduceert binnenkort een steviger enkelband, die dragers moeilijker door kunnen knippen.

Dijkhoff zei eerder dat het noodzakelijk is dat de band snel kan worden doorgeknipt, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk. De banden zijn van rubber en glasvezelkabel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl