NOS Wielrennen

Strijd tussen Jumbo-Visma en Team Ineos krijgt vervolg in Dauphiné

Het Critérium du Dauphiné is live te volgen via de NOS

Enkele dagen na de Ronde van de Ain staat de volgende Franse etappekoers alweer op het programma. In de Dauphiné, die dit jaar bestaat uit vijf etappes in plaats van de gebruikelijke acht, zullen de grote mannen opnieuw hun vorm willen testen in aanloop naar de Tour de France.

Het Critérium du Dauphiné is van woensdag tot en met zondag via een stream te volgen op NOS.nl en via de NOS-app, vanaf 15.15 uur. Zaterdag en zondag is de koers ook te volgen op NPO 1.

Jumbo-Visma vs. Team Ineos: 1-0

In de Ronde van de Ain waren alle ogen gericht op de strijd tussen Team Ineos en Jumbo-Visma. Beide ploegen hebben ijzersterke klassementsmannen tot hun beschikking en zullen waarschijnlijk ook om de overwinning in de Dauphiné en later de Tour de France gaan strijden.

Primoz Roglic (Jumbo-Visma), die debuteert in de rittenkoers, heeft de eerste klap uitgedeeld aan de onverslaanbaar geachte Britse WorldTour-formatie. De Sloveen liet zien over goede benen te beschikken door zowel de tweede etappe als de slotrit op zijn naam te schrijven.

Op de Grand Colombier, ook een finishplaats in de Tour de France dit jaar, liet hij schijnbaar moeiteloos Ineos-concurrent Egan Bernal achter zich.

Egan Bernal moet lossen bij Roglic op de Grand Colombier

Toen de Ineos-trein, met Chris Froome als een van de laatste wagonnetjes op die slotklim ontspoorde, nam Tom Dumoulin het initiatief over en sleurde op kop om de gele trui van Roglic te verdedigen. De Limburger is op de weg terug en hoopt in de Dauphiné de volgende stap richting het (gedeelde) kopmanschap te zetten.

Vorig jaar eindigde de Franse etappekoers in een grote teleurstelling voor Dumoulin. In die Dauphiné zou hij zijn in de Giro geketste knie testen; een test die eindigde in maandenlange miserie.

Froome met rug tegen de muur

Ook voor Chris Froome eindigde de Dauphiné in 2019 vroegtijdig. In de verkenning van de tijdrit raakte de Brit de controle over zijn fiets kwijt en knalde daardoor met hoge snelheid tegen een muur.

Ploegleider Servais Knaven zag Froome destijds ten val komen:

Knaven ooggetuige ongeluk Froome: 'Met zestig per uur recht op muur af'

Froome liep breuken op in zijn heup, nek, rechterdijbeen, elleboog en ribben. Velen speculeerden over het einde van de wielerloopbaan van de viervoudig Tourwinnaar, maar na een lange revalidatie rijdt Froome gewoon weer in het peloton.

De twijfels of hij zijn oude niveau nog kan benaderen zijn er nog wel. In de Ronde van de Ain was hij slechts helper en niet eens een heel opvallende. Of hij überhaupt zal worden opgenomen in de Tourselectie van Ineos is de vraag, zeker omdat Froome na dit seizoen vertrekt naar Israel Start-Up Nation. In de Dauphiné zal hij zich moeten bewijzen.

Van Baarle present

Wie wel zeker lijkt van een plek in de Tourselectie van Team Ineos is Dylan van Baarle. De 28-jarige Nederlander won vorig jaar de laatste etappe in de Dauphiné. Hij zal met kopmannen Bernal, Froome en Geraint Thomas - die net als Froome tegenviel in de Ain - de strijd aangaan met Jumbo-Visma.

De Nederlandse WorldTour-formatie treedt in de Dauphiné aan met bijna de complete Tourselectie. Alleen George Bennett is afgereisd naar Italië, waar hij zaterdag de Ronde van Lombardije zal rijden.

De in een bloedvorm verkerende Wout van Aert, winnaar van Strade Bianche en Milaan-Sanremo, reist in omgekeerde richting. De 25-jarige Belg beleefde vorig jaar in de Dauphiné een doorbraak door de tijdrit én een massasprint te winnen.

Geraint Thomas won in 2018 zowel de Dauphiné als de Tour

De Dauphiné heeft al meerdere malen bewezen als gedegen voorbereiding te kunnen dienen op de Tour de France. Dertien keer werd de winnaar van de Dauphiné ook de eindwinnaar van de Tour (de overwinningen van Lance Armstrong in 2002 en 2003 zijn hierbij buiten beschouwing gelaten).

De laatste acht jaar werd vijf keer deze dubbel gepakt: alle in de kleuren van Team Sky, de voorloper van Ineos.

Renners die in de laatste acht jaar de Dauphiné en de Tour in hetzelfde jaar wonnen

Renner Jaar
Geraint Thomas 2018
Chris Froome 2016, 2015, 2013
Bradley Wiggins 2012

De laatste Nederlandse winnaar van de Dauphiné was Johan van der Velde in 1980. Dat jaar stonden er maar liefst drie Nederlanders in de toptien. Hennie Kuiper werd vierde en Joop Zoetemelk eindigde als negende.

Johan van der Velde in 1980

Het Critérium du Dauphiné is niet alleen voor de wielrenners een generale repetitie voor de Tour de France die eind deze maand in Nice begint. Ook wedstrijdorganisator ASO gebruikt de rittenkoers om de coronamaatregelen te oefenen.

Oud-renner Thierry Gouvenou is namens organisator ASO verantwoordelijk voor het parcours: "We creëren een bubbel voor de teams met een zeer kleine interactie met de media, de gasten en de fans. Er komt een mixed zone voor interviews. We zetten ook een limiet op het aantal personen dat toegang heeft tot de zone aan de finish. De fans worden niet toegelaten in de bevoorradingszone en er komen meer afvalzones voor de renners."

Mondmaskers verplicht

De podiumceremonie is sober, zoals we al bijna gewend zijn. Zonder zoenen van de rondemiss en interactie van renners met sponsors en lokale politici.

Voor de start en na de finish zullen alle renners mondkapjes dragen. Daar blijft het niet bij, aldus Gouvenou. "Mondmaskers zijn verplicht langs het parcours, ook voor het publiek. Als de lokale wetgeving dat toelaat."

Dinsdag riep ASO-directeur Christian Prudhomme toeschouwers die de Tour de France langs de weg willen aanschouwen al op om mondkapjes te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl