NOS NieuwsAangepast

Mensenrechtencollege om hulp gevraagd in sluiting kinderopvang

Vier organisaties, ouders en kinderopvangmedewerkers stappen naar het College voor de Rechten van de Mens vanwege het uitsluiten van gehandicapte kinderen door kinderopvangorganisatie Blos. De organisatie met tientallen vestigingen liet begin dit jaar weten te stoppen met groepen waarin kinderen met en zonder beperking samen worden opgevangen. Dat stuitte op verzet van ouders.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Defence for Children, Art. 1 Midden Nederland en de lokale stichting Eigenwijs in de Wijk vinden dat de sluiting in strijd is met VN-verdragen en de Nederlandse wet. In een brief vragen de organisaties het mensenrechtencollege om een advies aan de Nederlandse regering.

Wij willen dat deze opvang ook voor andere kinderen blijft bestaan.

Judith Baart, betrokken ouder

Sinds 2014 is er in Utrecht, Zeist en Houten 'inclusieve opvang'. Kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand kunnen er samen met kinderen zonder beperking terecht in drie groepen, de zogenoemde plusgroepen.

Begin dit jaar, nadat Blos was overgenomen, maakte de organisatie bekend te stoppen met de plusgroepen. Ouders kregen te horen dat de kwaliteit en continuïteit onvoldoende kon worden gewaarborgd, meldde NRC.

Ouders kunnen nieuwe kinderen niet meer aanmelden. Van de huidige groepen stromen de meeste kinderen door. Voor sommigen moeten een andere oplossing worden gevonden.

Chromosoomafwijking

Ezra (4) heeft zich bij Blos erg ontwikkeld en kon zich optrekken aan andere kinderen, volgens moeder Judith Baart. "Wij willen dat deze opvang ook voor andere kinderen blijft bestaan", zegt ze. De jongen met een zeldzame chromosoomafwijking werd de afgelopen drie jaar bij Blos in Utrecht opgevangen. Hij stroomt dit jaar door naar speciaal onderwijs, dus voor hem is de opvang niet meer nodig.

Van gemixte opvang leren kinderen met een beperking van reguliere kinderen én andersom, volgens José Smits, die de woordvoering doet voor de betrokken organisaties. Aparte opvang gaat volgens haar in tegen de gedachte dat kinderen samen kunnen moeten kunnen spelen en optrekken.

"Een bijkomend voordeel is dat de kinderen hier worden opgevangen in de buurt, zodat ouders minder lang hoeven te reizen. En zo verliezen kinderen met een beperking geen contact met buurtkinderen", zegt Smits.

VN-verdrag

De sluiting maakt het voor jonge kinderen met een beperking moeilijker om deel te nemen aan de samenleving, stellen de organisaties. Het zou indruisen tegen de Nederlandse Wet op gelijke behandeling handicap of chronische ziekte. Die houdt onder meer in dat je als aanbieder niet op grond van een handicap mag discrimineren. Ook zou de sluiting in strijd zijn met de VN-kinder- en handicapverdragen.

De briefschrijvers zijn benieuwd naar het oordeel van het mensenrechtencollege over het handelen van lokale overheden in deze situatie. De gemeente Utrecht laat weten dat de opvang is overgelaten aan marktwerking. "Gemeentes hebben geen rol in de realisatie en invulling van kinderopvangcentra."

Blos was niet bereikbaar voor een reactie. Eerder liet de kinderopvangorganisatie aan NRC weten dat het organiseren van inclusieve opvang complex is. Zorginstellingen zouden dat volgens Blos ook vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl