Politie bij het ontmantelde drugslab in Nijeveen Persbureau Meter

De politie heeft afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. De wasserij, waar gesmokkelde cocaïne klaargemaakt wordt voor gebruikt, was gevestigd in een omgebouwde manege in Nijeveen in Drenthe.

In de wasserij werd cocaïne die opgelost was in steenkool, verwerkt.

Daarnaast waren er bij de manege ook slaapvertrekken en recreatieruimtes gebouwd. In de manege in Nijeveen werden tienduizenden liters chemicaliën gevonden voor de productie van coke. Ook in loodsen in Apeldoorn en Elshout deed de politie invallen.

De politie gaf deze beelden vrij van het drugslab:

Zo zag het cocaïnelab in Nijeveen er van binnen uit

Er werden in totaal zeventien mensen aangehouden; dertien van hen kwamen uit Colombia. Zij worden verdacht van het produceren van drugs en worden morgen en overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

Grootste lab ooit in Nederland

Na de inval in Nijeveen was de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) drie dagen bezig om het chemische proces heel voorzichtig te stoppen en het materiaal af te voeren. "Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag", zegt hoofdinspecteur André van Rijn van LFO.

Volgens de LFO staat die hoeveelheid gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro. LFO stelt dat het daarmee het grootste cocaïnelaboratorium is dat ooit in Nederland is aangetroffen.

STER reclame