De reddingsbrigade rukt uit in Scheveningen
NOS Nieuws

Reddingsbrigade waarschuwt: ga echt niet water in bij rode vlag

Niet eerder werd tegelijkertijd door de reddingsbrigades langs de de kust van Hoek van Holland tot aan Den Helder de rode vlag gehesen. Gisteren werd deze uitzonderlijke maatregel ingezet om strandgasten te waarschuwen voor de verraderlijke stroming. Een aantal zwemmers ging toch het water in en kwam in de problemen; vier van hen overleden. Ook vandaag waarschuwt de reddingsbrigade van Den Haag voor een gevaarlijke zee.

Ernst Brokmeijer werkt al dertig jaar voor de reddingsbrigade in Zandvoort. "In die jaren heb ik in Zandvoort maar twee keer eerder de rode vlag gehesen", zegt hij. Op andere stranden langs de Nederlandse kust, bijvoorbeeld in Scheveningen en Katwijk, wordt de rode vlag volgens hem regelmatiger gehesen om aan te geven dat het gevaarlijk is om er te zwemmen. "Dit is afhankelijk van de ligging, het landschap en het weer."

De vlaggen van de reddingsbrigade zijn te vinden bij strandtenten en reddingsposten. De Reddingsbrigade Nederland hanteert vijf soorten waarschuwingen; de rode vlag is voor de gevaarlijkste situaties.

Lokale afdelingen van de Reddingsbrigade, zoals die in Zandvoort en Den Haag, schrijven dat zwemmen verboden is als de rode vlag wappert, waar de landelijke organisatie dat "ten zeerste afraadt".

Actief aanspreken

"In Zandvoort hebben we meer dan honderd zwemmers uit de zee moeten halen", zegt Brokmeijer over de situatie gisteren. "Dat kunnen we als reddingsbrigade op een gegeven moment niet meer aan, dus hebben we in overleg met de burgemeester de rode vlag gehesen." Ook volgens hem betekent de rode vlag een zwemverbod. "Als je de rode vlag ziet hangen bij een strandtent of bij een reddingspost, dan is het verboden je in het water te begeven."

Naast de vlaggen en de borden op het strand, spreekt de reddingsbrigade ook actief mensen in de zee en op het strand aan als het gevaarlijk is om het water in te gaan. "Maar soms zien mensen de vlag niet, of denken ze; dat geldt niet voor mij."

'Zelf verantwoordelijk'

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Haaglanden wijst op de verantwoordelijkheid van badgasten. "Als je de zee in gaat, ben je als zwemmer ten eerste zelf verantwoordelijk. Als je naar het zwembad gaat, verwacht je toch ook niet dat de overheid op je kinderen let. Dat doe je zelf."

Op allerlei plekken langs de kust werden gisteren zwemmers uit het water gehaald:

Vier zwemmers verdronken in zee

De reddingsbrigade in Den Haag had het gisteren extreem druk; er kwamen daar maar liefst 268 mensen in de problemen. In Zandvoort rukte de brigade ruim honderd keer uit om zwemmers uit het water te helpen.

In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. De combinatie van actieve muien, aflandige wind en sterke stroming zorgde voor een zeer verraderlijke zee. Strandgangers werden hier rond 16.30 uur over geïnformeerd via een NL-alert.

Zonder zwemdiploma in de zee

Brokmeijer: "Meer dan andere jaren zien we mensen die niet of nauwelijks kunnen zwemmen, die toch tot hun schouders het water ingaan. Een klein golfje kan dan al tot een paniekreactie leiden."

Ook mensen met zwemdiploma's drukt Brokmeijer op het hart de zee niet te onderschatten. "Het is niet te vergelijken met zwembad, je moet je bewust zijn van dat je in de natuur bent en dat je de sterke stroming niet altijd kan zien."

Veiligheidsregio's gaan niet handhaven

Het warme weer houdt de komende dagen nog aan en dat betekent dat de stranden drukbezocht blijven. Toch beramen de Veiligheidsregio's zich nog niet op extra maatregelen voor de het strand. "Als Veiligheidsregio hebben wij niet de mogelijkheid om te gaan handhaven of mensen zich wel houden aan de adviezen van de reddingsbrigade", zegt Mariëtte Bakker-Schilder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

In Den Haag komen ze tot dezelfde conclusie: "We zijn geconfronteerd met extreme drukte en dat nemen we serieus", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. "We zijn aan het nadenken hoe we de communicatie nog duidelijker kunnen maken. En we roepen mensen op om met gezond verstand naar zee te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl