NOS Sport

Binder verrast in Tsjechië met eerste MotoGP-overwinning in debuutjaar

Eerste MotoGP-zege voor Binder bij Grand Prix van Tsjechië

Brad Binder heeft de Grand Prix van Tsjechië op zijn naam geschreven. Voor de Zuid-Afrikaanse coureur is het zijn eerste overwinning in de MotoGP-klasse.

Het is voor de 24-jarige Binder zijn eerste seizoen in de hoogste klasse van de motorsport. De laatste coureur die in zijn debuutjaar in de MotoGP-klasse een Grand Prix won, was Marc Márquez, die inmiddels zes keer wereldkampioen is in de MotoGP.

Franco Morbidelli pakte na een sterke start de kop en had na een halve ronde al een grote voorsprong op de rest van het veld. Ook Fabio Quartararo, de winnaar van de eerste twee GP's van het seizoen, was goed weg, maar kon de aanval van de Italiaan niet pareren.

Inhaalacties

Binder zette de achtervolging in en kwam na een aantal knappe inhaalacties op de tweede plek. Morbidelli voelde de hete adem van Binder en kon niet voorkomen dat hij de koppositie overnam. Binder haalde de Italiaan niet alleen in, hij sloeg ook direct een groot gat.

Morbidelli kwam in de resterende rondes niet meer in de buurt van de leidende positie en eindigde de Grand Prix als tweede, voor Johann Zarco. Leider in het WK-klassement Quartararo kon de verwachtingen in Brno niet waarmaken. De Fransman moest genoegen nemen met de zevende plek.

Márquez nog in lappenmand

De MotoGP-race ging voor het tweede weekeinde op rij van start zonder regerend wereldkampioen Márquez. De gebroken rechterarm die hij tijdens de eerste race van het seizoen opliep, blijft hem parten spelen. De Spaanse coureur is afgelopen maandag weer geopereerd omdat de titaniumplaat in zijn arm voor irritaties zorgde.

In de Moto2-klasse stond er geen maat op Enea Bastianini, die van start tot finish aan de leiding ging. Bo Bendsneyder eindigde teleurstellend als achttiende.

De overwinning in de GP van Tsjechië betekende voor de 22-jarige Bastianini de tweede zege op rij. Sam Lowes kwam een halve seconde later als tweede over de finish en pakte zijn eerste podiumplek in vier jaar.

Joe Roberts finishte als derde en stond voor het eerst in zijn carrière op het podium in de Moto2-klasse. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse rijder op het podium in de tweede klasse sinds John Kocinski in 1993.

Bo Bendsneyder eindigt de GP van Tsjechië als achttiende

Bendsneyder had het moeilijk op het circuit van Brno. De Nederlandse coureur won een paar plekken bij de start, maar kon in het vervolg van de race het tempo niet meer volgen. Hij zakte terug van de veertiende naar de achttiende plek, waardoor hij geen punten voor de WK-stand meenam uit Tsjechië.

Dennis Foggia zegevierde in de Moto3-klasse. Het was voor de Italiaan de eerste overwinning in de derde klasse van de motorsport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl