Demonstraties in Libanon tegen de regering Reuters

Goedemorgen! Er wordt onder leiding van de Franse president Macron een virtuele conferentie gehouden om geld op te halen voor Libanon. En herkiest Wit-Rusland president Loekasjenko te midden van oplaaiende protesten?

De hitte houdt aan vandaag. De temperatuur loopt op van zo'n 30 graden op de Wadden tot 36 of 37 graden in het zuidoosten van het land. Daarmee is er officieel sprake van een landelijke hittegolf. Lokaal kan er ook een stevige onweersbui vallen. Ook morgen blijft het heet met kans op een hoosbui.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er wordt een internationale (online) donorconferentie gehouden om geld op te halen voor Libanon. De conferentie wordt voorgezeten door de Franse president Macron en secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. Zij ontvangen virtueel onder anderen president Trump, premier Johnson en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Ook leiders uit het Midden-Oosten doen mee. Namens Nederland belt minister Kaag in. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar plaatselijke ngo's, niet naar de regering, benadrukt Macron.
  • In Wit-Rusland zijn presidentsverkiezingen. President Loekasjenko regeert al 26 jaar. Naar verwachting wordt hij herkozen, maar de oppositie is sterker dan ooit. De belangrijkste oppositiekandidaat is Svetlana Tichanovskaja. Haar campagneleider werd zaterdag opgepakt.
  • Gaan Feyenoord-supporters hun boekje weer te buiten door te zingen? Dat moet vanmiddag blijken als de club in de Kuip een oefenwedstrijd speelt tegen Sparta. Omdat supporters van de week tijdens de eerste openbare training luidkeels zongen, tegen de coronarichtlijnen in, werd besloten niet 7000 maar 3000 fans toe te laten bij de wedstrijd.
  • En vanaf 15.00 uur wordt er weer geracet in de Formule 1, nu op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Max Verstappen start bij de 70th Anniversary Grand Prix vanaf de vierde plaats.

Wat heb je gemist?

President Trump komt met een pakket hulpmaatregelen voor Amerikanen die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. De onderhandelingen met de Democraten in het congres zijn stukgelopen en daarom neemt Trump het heft in eigen hand. Hij ondertekende verschillende decreten waarmee onder meer de tijdelijke werkloosheidsuitkering wordt voortgezet. Ook komt er meer bescherming voor huurders tegen huisuitzetting.

Trump maakte het nieuws bekend op een persconferentie:

Amerikaans Congres is er nog steeds niet uit, Trump onderneemt zelf actie

De gesprekken over de stimuleringsmaatregelen duren al meer dan twee weken. De Democraten wilden in eerste instantie 3400 miljard dollar beschikbaar stellen, maar het Witte Huis wilde niet verder gaan dan 1000 miljard.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Jayme, een baby van 1 jaar uit Rijswijk, is afgelopen week in Hongarije met succes behandeld voor de dodelijke spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). De behandeling was kostbaar want er is een duur medicijn voor nodig. Vorige maand werd met een doneeractie de benodigde 2,1 miljoen euro opgehaald.

Maandag mocht het jongetje met de behandeling beginnen. De eerste resultaten zijn positief. "Binnen drie dagen kon Jayme zijn beentje rechtop houden, terwijl die voor de behandeling direct omviel naar de zijkant. Zelfs de arts had tranen in haar ogen", schrijft de familie.

Jayme in het ziekenhuis in Boedapest Team Jayme

Fijne dag!

STER reclame