Een grote valpartij bij de finish van de Ronde van Polen, na een incident tussen Groenewegen en Jakobsen Getty Images

Wielrennersvakbond CPA roept de internationale wielerunie UCI in een brief op zich meer in te zetten voor de veiligheid van renners. Aanleiding is de afschuwelijke valpartij van Fabio Jakobsen afgelopen woensdag in de Ronde van Polen.

Jakobsen werd, nadat Dylan Groenewegen in de sprint van zijn lijn was afgeweken, met tachtig kilometer per uur de hekken in gelanceerd. Direct kwam er veel kritiek op de aflopende finishstraat, waar extreem hoge snelheden werden gehaald.

"Na het ongeluk hebben we de UCI donderdag per brief gevraagd een onderzoek te openen om de personen die de veiligheid van de renners niet konden garanderen, aan te klagen", aldus de CPA, die onder leiding staat van oud-renner Gianni Bugno.

Ook roept de bond op om aankomsten bergaf voortaan te vermijden en renners die incidenten veroorzaken, zouden strenger moeten worden gestraft.

Het is onaanvaardbaar dat renners hun leven riskeren in WorldTour-wedstrijden

Gianni Bugno

De rennersvakbond heeft vooralsnog geen antwoord gekregen van de UCI op de brief.

De CPA benadrukt tevens dat de bond niet bij machte is om een finishplaats te veranderen als de technische commissie van de UCI die aankomst al heeft goedgekeurd. Na de valpartij kwam er veel kritiek op de bond, omdat er te weinig zou worden gedaan om renners te beschermen.

"Wij zijn slechts de laatste schakel in de ketting", zegt Bugno. "Na die vele kritiek vraag ik mezelf ook af waarom teams, wanneer ze de rittenschema's onder ogen krijgen, hun renners laten starten als ze denken dat hun veiligheid niet gegarandeerd is. Striktere regels zijn nodig."

"We zijn blij dat Fabio Jakobsen uit zijn coma is ontwaakt, maar het blijft onaanvaardbaar dat in WorldTour-wedstrijden zulke ongelukken gebeuren en renners hun leven riskeren. We moeten eindelijk eens allemaal samen aan een visie op de sport werken. Anders zal er nooit iets veranderen."

STER reclame