NOS Sport

Ook zonder partner blijft Van Iersel olympisch dromen: 'Wie kan, wie wil?'

Een combinatie van boosheid en teleurstelling. Dat is het gevoel dat beachvolleybalster Marleen van Iersel had nadat haar partner Joy Stubbe in een gesprek had aangegeven per direct de samenwerking te beëindigen. Het duo lag op koers voor de Olympische Spelen in Tokio, maar Stubbe zag het niet meer zitten.

"Ik denk dat wij gewoon een ontzettend goed team waren en dat we veel kans hadden op die Spelen. Dat we dit niet af kunnen maken vind ik ontzettend zonde", laat Van Iersel weten vanaf Tenerife, waar ze woont en traint.

Van Iersel boos en teleurgesteld na besluit Stubbe

Voor de buitenwacht kwam het besluit van Stubbe als een grote verrassing. Van Iersel wist dat Stubbe twijfelde, maar werd desondanks toch overvallen door de beslissing. "Ik wist dat er bij Joy twijfels waren of ze nog een jaar door wilde richting de Spelen."

Reflectie

"Maar we hadden wel de afspraak om sowieso dit seizoen nog samen af te maken. Het was voor mij een verrassing dat de stekker er nu al uit ging. De coronacrisis heeft bij iedereen gezorgd voor een moment van reflectie."

Van Iersel: "Bij Joy heeft dat gezorgd voor het besef dat ze het beachvolleybal blijkbaar niet meer zo leuk vond. Het was moeilijk op te brengen voor haar; dat is de reden die ze aan mij opgaf."

Ik wil mijn carrière niet op deze manier beëindigen.

Marleen van Iersel

De 32-jarige Van Iersel, die al actief was op de Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016), is ondanks de tegenslag vastberaden om zich alsnog te plaatsen voor Tokio. "Ik had al vrij snel besloten dat het voor mij nog niet klaar is."

"Ik wil mijn carrière niet op deze manier beëindigen. Ik ben iemand die niet bij de pakken neer gaat zitten en ben meteen gaan denken in oplossingen en mogelijkheden."

Marleen van Iersel in actie tijdens de Olympische Spelen van 2016

Daarbij weet ze zich gesteund door de Nederlandse volleybalbond. Ondanks het zelfstandige programma dat Van Iersel volgt richting de Spelen heeft ze veel contact met Joop Alberda, de technisch directeur van de volleybalbond.

"Hij zegt: vanuit de Nevobo zien we het liefst twee teams op de Spelen. Vanuit die gedachte steunt hij ook mijn zoektocht naar een nieuwe partner. Ik heb wel wat namen in mijn hoofd. Vooral met mijn coach ben ik daarover gaan nadenken. Uiteindelijk wordt het een lijstje, kijken wat de mogelijkheden zijn en vooral kan er en wie wil er?"

Van Iersel: 'Wil mijn carrière niet op deze manier beëindigen'

Met Stubbe stond Van Iersel zestiende op de geschoonde olympische wereldranglijst, voldoende voor kwalificatie voor de Spelen. Het liefst gaat ze dan ook verder met een partner die ook al punten heeft verzameld, zodat de terugval op de ranglijst te overzien is.

"Dat zou het meest ideale zijn. Maar die vijver is niet heel groot helaas. Niet zoals in de Verenigde Staten of Duitsland waar de volleybalsters voor het oprapen liggen. Het wordt kijken hoe het traject naar Tokio gaat verlopen. Of het via de ranking mogelijk is of dat de weg via de Continental Cup loopt. Een moeilijke, onzekere periode? Ik zie het zelf liever als een uitdaging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl