NOS Nieuws

Wekdienst 8/8: Code oranje in vier provincies • Demonstratie in Beiroet

Goedemorgen! Opnieuw tropische temperaturen vandaag, het Nationaal Hitteplan is actief. En Maastricht neemt na bijna een eeuw afscheid van de ENCI-fabriek.

Het wordt vandaag zo heet dat in delen van het land code oranje geldt. In het zuiden kan de temperatuur oplopen tot 37 graden. In de steden is het een stuk warmer dan op het platteland. Ook na vandaag blijft het in grote delen van het land tropisch.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vakantiegangers moeten voor het tweede opeenvolgende weekeinde rekening houden met grote drukte op de Europese wegen. Op de Autoroute du Soleil in Frankrijk stond vanochtend vroeg al de eerste file.
  • In Beiroet is een demonstratie tegen de Libanese regering gepland. De woede onder de bevolking over de ontploffing in de haven is groot. Jarenlang lag in een loods 2750 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Daarover werd verschillende keren aan de bel getrokken, maar niemand ondernam actie.
  • Na bijna honderd jaar gaat de ENCI-fabriek in Maastricht dicht. Daar werd cement gemaakt van het mergel dat werd afgegraven bij de Sint-Pietersberg. Vele generaties Maastrichtenaren hebben er gewerkt. De mergelwinning stopte al in 2018, nu valt ook het doek voor de historische fabriek.

Wat heb je gemist?

Verplegend personeel van het Zaans Medisch Centrum is woedend om een coronabonus die in het geheim is uitgekeerd aan leidinggevenden. De verpleegkundigen kregen zelf niks extra's. Dat melden meerdere betrokkenen aan De Telegraaf. De ondernemingsraad kwam bij toeval achter de uitkering, gegeven vanwege de lange dagen van leidinggevenden tijdens de coronacrisis.

Het Zaanse ziekenhuis betreurt de situatie en zegt te begrijpen dat het gevoelsmatig anders overkomt. Vakbond CNV noemt de coronabonus niet slim, zeker als werknemers nog doodmoe in de touwen hangen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Terwijl ziekenhuizen in Beiroet overvol zijn en sommige zwaar beschadigd, probeert de 20-jarige student Chadi Haddad medewerkers en vrijwilligers een hart onder de riem steken door piano te spelen in een van de verwoeste ziekenhuizen. "Beiroet zal uit de as herrijzen", denkt Haddad.

Piano die mega-explosie overleefde, klinkt nu voor medewerkers ziekenhuis

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl