NOS Nieuws

VS straft Carrie Lam en andere hoge ambtenaren om veiligheidswet

De VS hebben sancties opgelegd aan Carrie Lam, de leider van de regering in Hongkong, en tien andere hoge Chinese ambtenaren. Aanleiding is de omstreden veiligheidswet voor Hongkong die een paar weken geleden door China werd doorgedrukt.

De nieuwe wet schendt in de ogen van Washington de speciale status die Hongkong kreeg in 1997, toen het onafhankelijk werd van Groot Brittannië.

"We zullen niet toekijken terwijl de bevolking van Hongkong brutaal wordt onderdrukt door de Chinese Communistische Partij", tweette minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Door de maatregelen worden alle tegoeden van de betrokkenen in de VS bevroren. Ook mogen Amerikanen geen zaken meer met hen doen. In een toelichting staat verder dat de VS achter de mensen in Hongkong staat en dat alle instrumenten en autoriteiten gebruikt zullen worden om de ondermijning van hun autonomie aan te pakken.

President Trump ondertekende vorige maand al een decreet waarin sancties tegen China werden aangekondigd. Aanleiding was het optreden 'tegen mensen met andere ideeën in Hongkong'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl