Basel en Ricky van Wolfswinkel (tweede van links) vieren de 1-0

Met Van Wolfswinkel als invaller laat Basel zich niet verrassen in Europa

FC Basel en Wolverhampton Wanderers hebben zich als laatste twee teams bij de laatste acht van de Europa League gevoegd. De Zwitsers wonnen met 1-0 van Eintracht Frankfurt en de Engelsen versloegen Olympiakos met 1-0.

Na de 3-0 zege van 12 maart was Basel vijf maanden later ook in eigen huis de meerdere van Eintracht, halvefinalist van afgelopen seizoen. De winnende goal viel vlak voor tijd. Aanvoerder Fabian Frei zette goed door en verschalkte de sterk keepende doelman Kevin Trapp.

Dost, Van Wolfswinkel en Van der Werff

Bas Dost speelde een onopvallende wedstrijd voor Eintracht. Bij Basel kwam Ricky van Wolfswinkel in de 66ste minuut in het veld. De Nederlandse aanvaller speelde zijn eerste Europese wedstrijd sinds de voorrondewedstrijden tegen LASK en PSV een jaar geleden.

Bas Dost baalt in Basel

Daarna stond Van Wolfswinkel lang aan de kant vanwege een aneurysma, een uitstulping in een bloedvat van de hersenen. Al voor de uitbraak van het coronavirus maakte de 31-jarige aanvaller zijn rentree. Gelijk met Van Wolfswinkel viel bij Basel ook Jasper van der Werff in, een 21-jarige Zwitser met Nederlandse ouders.

Wolves dankt doelman Olympiakos

Wolverhampton Wanderers bereikte de kwartfinales mede dankzij een fout van Bobby Allain van Olympiakos. In zijn eerste Europese wedstrijd ging de Franse doelman na zeven minuten in de fout. Hij liet de bal van z'n voet springen, duwde Daniel Podence omver en moest vissen bij de strafschop van Raúl Jiménez.

Olympiakos zag een doelpunt afgekeurd worden (Youssef El Arabi stond een millimeter buitenspel) en kreeg geen penalty na een duw in het zestienmetergebied. Beide teams misten veel kansen, maar goals vielen er niet meer.

Raúl Jiménez schiet de strafschop binnen

Na de 1-1 in Piraeus was de 1-0 voor de Wolves donderdag genoeg om verder te gaan naar de kwartfinales, meer dan een jaar nadat de Engelse ploeg in de tweede voorronde aan het toernooi was begonnen tegen het Noord-Ierse Crusaders.

Sevilla is dinsdag de tegenstander van Wolverhampton en Basel treft Sjachtar Donetsk. Maandag is het Internazionale-Bayer Leverkusen en Manchester United-FC Kopenhagen.