The Mall, waar de meet van de marathon van Londen ligt EPA

Aan de marathon van Londen doen op 4 oktober alleen elitelopers mee, zo maakte de organisatie bekend. Recreanten zijn vanwege de gevaren van het coronavirus dit jaar niet van de partij.

Het parcours ziet er ook anders uit dan normaal. De 42 kilometer en 195 meter worden afgewerkt in St. James's Park, zonder publiek. De finish is wel op de gebruikelijke plek bij The Mall.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was de wedstrijd eerder al verplaatst van april naar oktober. Sinds de eerste editie in 1981 werd de marathon van Londen altijd in maart of april gehouden. In 2021 staat de wedstrijd op 3 oktober op het programma.

Lopers over de Tower Bridge in 2019 AFP

De marathon van Londen trekt normaal gesproken zo'n 40.000 lopers en honderdduizenden toeschouwers en is daarmee een van de grootste marathons van de wereld. Door andere grote marathons in Boston, Berlijn, New York, Chicago en Rotterdam is zelfs helemaal een streep gegaan. De marathon van Tokio werd wel gelopen, maar daar waren, net zoals straks in Londen, alleen elitelopers welkom.

Titanenstrijd

Marathontoppers Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele worden op 4 oktober in Londen aan de start verwacht. Olympisch kampioen Kipchoge uit Kenia, titelverdediger en viervoudig winnaar in Londen, is houder van het officiële wereldrecord (2.01.39).

Eliud Kipchoge wint in 2019 in Londen AFP

Kipchoge liep vorig jaar in Wenen bovendien als eerste mens de 42,195 kilometer onder de twee uur. Dat gebeurde echter op een geprepareerd parcours, met hazen en op speciaal ontworpen schoenen. De tijd is daarom niet erkend als wereldrecord.

De Ethiopiër Bekele miste vorig jaar in Berlijn maar net het record van Kipchoge, op twee seconden (2.01.41).

Bij de vrouwen geeft titelverdedigster Brigid Kosgei acte de présence in Londen. De 26-jarige Keniaanse is met 2.14.04 (2019, Chicago) wereldrecordhoudster.

STER reclame