De ploeggenoten van Fabio Jakobsen starten gezamenlijk vooraan in de tweede etappe Getty Images

De tweede etappe van de Ronde van Polen naar Zabrze stond deels in het teken van de ernstige valpartij van een dag eerder, waarbij Fabio Jakobsen ernstig gewond raakte. Mads Pedersen zette de beladen rit op zijn naam.

Jakobsen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar Patrick Lefevre, manager van Jakobsens ploeg Deceuninck-QuickStep, besloot na overleg met de ploegleider dat de overige renners 'gewoon' van start zouden gaan in de tweede etappe.

Wel kondigde hij aan dat zijn ploeg sober zou gaan koersen. "We gaan de positie van Remco Evenepoel beschermen, zodat hij kan blijven meedoen in het klassement. Meer zullen we niet doen." Aan de start reden de zes overgebleven renners van Deceuninck-QuickStep voorop gebroederlijk naast elkaar.

Kamil Malecki, de leider in de Ronde van Polen, vond het niet gepast om in de leiderstrui te starten. De reglementen van de koers stonden dit verzoek echter niet toe, waardoor de Pool toch in het gele tricot de etappe heeft afgelegd.

Mads Pedersen wint de tweede etappe in de Ronde van Polen Getty Images

In de met 151,1 kilometer kortste etappe van deze editie van de Ronde van Polen trokken Julius van den Berg en Maciej Paterski al vroeg ten aanval. De 23-jarige Noord-Hollander en de Pool mochten lang hun gang gaan, maar werden op ruim zestien kilometer van de finish ingerekend.

In de eindsprint versloeg Pedersen de Duitser Pascal Ackermann, die vorig jaar in Zabrze tot winnaar uitgeroepen werd nadat Jakobsen wegens onreglementair sprinten uit de uitslag was geschrapt.

Zelfs Davide Ballerini, ploeggenoot van Jakobsen, mengde zich nog in de massasprint. De 25-jarige Italiaan werd knap derde. Regerend wereldkampioen Pedersen is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

STER reclame