Omroep West

Parkeerplaatsen langs de Noordzeekust zijn bijna allemaal bezet. In Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk, Kijkduin, Westland en Hoek van Holland is geen plek meer voor auto's. Mensen kunnen alleen maar met de fiets naar de stranden.

De gemeente Katwijk roept mensen op niet meer naar het stand te komen, omdat het vol is.

In de gemeente Westland zijn verkeersregelaars ingezet, meldt Omroep West. Ook staan er boa's bij strandopgangen om te kijken of mensen zich aan de coronaregels houden.

Op de weg naar Zandvoort staat een file. Ook daar worden verkeersregelaars ingezet als parkeerplaatsen vol zijn. Het is volgens de gemeente Bloemendaal soms lastig om anderhalve meter afstand te houden op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal.

Het RIVM heeft voor vandaag het Nationaal Hitteplan afgekondigd om mensen extra alert te maken op de gezondheidsrisico's van warm weer. Vorige week raakten mensen oververhit omdat ze in de auto lange tijd moesten zoeken naar een plek, schrijft NH Nieuws. Onder meer de Veiligheidsregio Kennemerland raadt strandgangers aan met de fiets of scooter te komen.

Niet alleen in de kustplaatsen is het druk. Bij het drukbezochte Park Somerlust aan de Amstel zijn hekken neergezet. Die moeten voorkomen dat de populaire zwemplek afgeladen vol komt te liggen. Er werd de afgelopen periode lang niet altijd goed afstand gehouden door bezoekers, meldt stadszender AT5.

De gemeente Helmond heeft de toegangswegen naar recreatiegebied Berkendonk afgesloten. Het wordt te druk, laat de gemeente via Twitter weten. De gemeente roept mensen op om niet meer naar het gebied te gaan. De Berkendonk is populair bij zonnebaders, zwemmers, surfers en zeilers uit de regio.

Paraplu mee tegen de zon

De ANWB adviseert iedereen die een lange autorit gaat maken om een paraplu mee te nemen. "Zo bescherm je jezelf tegen de brandende zon als je bij pech je auto uit moet."

Ook wordt automobilisten geadviseerd genoeg water mee te nemen en de airco niet te koud te zetten. "Niet meer dan 6 graden onder de buitentemperatuur. Daarmee voorkom je klachten als verkoudheid of hoofd- en keelpijn."

Bruggen nathouden

Het warme weer heeft ook andere nadelen. In onder meer Groningen en rondom Rotterdam worden bruggen natgehouden om te voorkomen dat ze gaan uitzetten. Er zijn veel boten en als de bruggen te heet worden, kunnen ze niet meer open.

"Hier komt veel autoverkeer langs, maar ook veel scheepvaart. De afgelopen drie kwartier is de brug, een draaibrug, al vijf keer open geweest", zegt een verslaggever van RTV Noord.

Geen kinderen of honden in de auto laten

Elk jaar opnieuw laten mensen tijdens warme dagen kinderen of honden in auto's zitten. De Dierenbescherming waarschuwt dat dat gevaarlijk is. Het kan in een auto wel 65 graden worden. Omroep West laat zien wat je moet doen als je een dier of kind in een warme auto ziet zitten.

Dat dieren last hebben van de hitte, merkten ze ook bij een kinderboerderij in Lelystad. Stichting Dierenweide Lelystad sluit de komende dagen de deuren in de middag, meldt Omroep Flevoland.

Ook de komende dagen blijft het nog erg warm. Vanaf morgenmiddag worden de boulevards in Vlissingen in de middag en avond gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen niet genoeg afstand van elkaar houden als er ook auto's, scooters en brommers rijden.

STER reclame