Het heeft misschien veel weg van een vliegende graansilo, maar voor SpaceX is het een belangrijke test op weg naar de maan en Mars. Voor het eerst is het gelukt een prototype van het nieuwe ruimtevaartuig Starship 150 meter de lucht in te laten vliegen en daarna weer te laten landen.

Tot nu toe had het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zo'n sprong alleen gewaagd met Starhopper, een kleiner testmodel. Nu is het hetzelfde gelukt met een prototype van hetzelfde materiaal en formaat als het Starship dat de komende jaren de ruimte in moet gaan. Fans van SpaceX reageerden enthousiast op de test. "Kan dat ding vliegen?", vroeg iemand zich af.

Het gevaarte bleef bijna een minuut in de lucht:

SpaceX wil het multifunctionele ruimtevaartuig gebruiken voor bemande reizen naar de maan en Mars en voor satellietlanceringen. De raket is zo krachtig dat hij meer dan 100 ton vracht of tientallen passagiers in de ruimte moet kunnen brengen.

Uiteindelijk moet Starship uit twee rakettrappen bestaan: de boostertrap Super Heavy en de tweede trap, het eigenlijke ruimteschip.

Impressie van een lancering van Starship SpaceX

Met de minivlucht lijkt SpaceX een belangrijke horde genomen te hebben op weg naar ambitieuzere testen. Het bedrijf zal nu gaan proberen een prototype naar 20 kilometer hoogte te laten stijgen en weer te laten landen. Ook manieren om af te remmen en bij te sturen tijdens de terugkeer in de atmosfeer moeten worden beproefd.

SpaceX denkt op zijn vroegst volgend jaar de eerste onbemande ruimtevluchten te kunnen maken. Een Japanse miljardair hoopt in 2023 met een aantal passagiers een vlucht rond de maan te maken.

STER reclame