Ontploffing Beiroet vermoedelijk veroorzaakt door ammoniumnitraat Ibrahim AMRO / AFP

Goedemorgen! Vandaag gaat er op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam een mondkapjesplicht in. En hoe gaat het verder in Beiroet na de verwoestende explosie van gisteren?

Het wordt een zonnige dag. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee plaatselijk vrij krachtig. De temperatuur loopt flink op; in het noordwesten tot 23 graden, in het zuidoosten tot 29. Morgen stijgt de temperatuur op veel plaatsen tot 30 graden of meer.

Weerplaza Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het dragen van een mondkapje is vanaf vandaag verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. De verplichting geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder.
  • De Nederlands-Belgische winkelketen-groep Ahold Delhaize komt met halfjaarcijfers: wat is het corona-effect op zo'n grote supermarktketen?
  • De rechtbank in Arnhem doet uitspraak in de zaak tegen een man die een schietende woningovervaller doodreed. Het Openbaar Ministerie eist dat de verdachte niet wordt gestraft.

Wat heb je gemist?

Zo'n 2750 ton ammoniumnitraat heeft de enorme explosie in Beiroet veroorzaakt. De stof lag al zes jaar opgeslagen in de haven van de Libanese hoofdstad, twitterde de Libanese president Aoun gisteravond, een paar uur na de ontploffing waarbij zeker 70 mensen om het leven kwamen en meer dan 3000 gewonden vielen.

Ammoniumnitraat zit onder meer in bepaalde soorten kunstmest en kan onder bepaalde omstandigheden ontploffen. De chemische stof wordt ook vaak gebruikt voor het maken van explosieven.

De binnenstad van Beiroet is een ravage; dit zijn beelden van kort na de explosie:

Kort na de explosie: chaos en ravage op straat in Beiroet

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nederlanders drinken minder melk en karnemelk. Ook eten we minder vla en toetjes concludeert marktonderzoeker IRI. Het aantal verkochte liters van deze zuivel zakte tussen 2016 en 2019 met 6 tot 25 procent. Wél eten we meer yoghurt en kwark. Ook stijgt de omzet van houdbare melk, die veel mensen thuis gebruiken voor het zetten van bijvoorbeeld cappuccino.

Oorzaak van de daling is de enorme keuze die consument hebben - water, frisdrank, thee- en koffie - en de ontwikkeling van plantaardige producten. Ook is er minder animo voor toetjes met toegevoegde suikers.

Fijne dag!

STER reclame