ANP
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Keolis raakt vergunning busvervoer IJssel-Vecht definitief kwijt

De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland houden vast aan hun besluit om het contract met Keolis voor het busvervoer in de regio IJssel-Vecht in te trekken.

Keolis zou met ingang van de nieuwe dienstregeling vanaf 13 december 2020 het busvervoer verzorgen in delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland. Met de toewijzing was 900 miljoen euro gemoeid.

Geheime afspraken

Maar de streekvervoerder bleek bij de aanbesteding opzettelijk onjuiste informatie te hebben verstrekt. Keolis had verzwegen dat het geheime afspraken had gemaakt met een Chinese busbouwer.

De provincies besloten daarom begin juli de vergunning voor Keolis in te trekken. Het bedrijf erkende in een bezwaarschrift grote fouten te hebben gemaakt en vroeg het besluit te heroverwegen. Zonder resultaat.

De Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman vindt dat het frauduleus handelen van Keolis niet ongestraft kan blijven. "Integer handelen en je aan de regels houden zijn basisprincipes", zegt hij tegen RTV Oost. Het intrekken van de concessie aan Keolis betekent dat er een nieuwe aanbesteding komt.

Noodconcessie

Om te voorkomen dat er vanaf december helemaal geen bussen meer rijden in de regio IJssel-Vecht, wordt voor een periode van twee jaar een noodconcessie opgezet. Keolis wordt gevraagd om die uit te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl