Dagjesmensen op de Dam in Amsterdam ANP

Goedemorgen! Het RIVM maakt vandaag de nieuwe weekcijfers bekend over het aantal coronabesmettingen in Nederland. En in Wit-Rusland spreekt president Loekasjenko, tegen wiens regering al weken wordt gedemonstreerd, de bevolking toe.

Eerst het weer: stapelwolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Het blijft op een enkel buitje in het noordoosten na vrijwel overal droog en het wordt het 20 tot 23 graden. Vanaf morgen is het volop zomer.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het RIVM komt met de nieuwe weekcijfers over het aantal coronabesmettingen in ons land. Vorige week bleef het virus zich verspreiden onder Nederlanders, maar niet zo zorgwekkend snel als in de week daarvoor.
  • De gemeenten Amsterdam en Rotterdam plaatsen aanwijzingsborden en delen posters uit aan winkeliers, ter voorbereiding op de mondkapjesplicht die morgen ingaat op drukke plekken in het centrum van de steden.
  • De rechtbank in Rotterdam beslist of Samir A. blijft vastzitten. A. is een veroordeeld oud-lid van de Hofstadgroep en wordt nu verdacht van het financieren van terrorisme. Hij zou geld ingezameld hebben voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Eind juni werd hij opgepakt.
  • President Loekasjenko van Wit-Rusland houdt een nationale toespraak, een soort State of the Union. Mogelijk gaat hij reageren op de recente demonstraties tegen zijn bewind. De afgelopen dagen waren er voor het eerst ook protesten buiten de hoofdstad Minsk.

Wat heb je gemist?

De openbaar aanklager in New York heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om de belastingpapieren van Donald Trump snel in handen te krijgen. Zo wil hij kunnen onderzoeken of er sprake is van "langdurig crimineel gedrag bij de Trump-organisatie".

Trump heeft vanaf het begin geweigerd deze documenten zelf vrij te geven. Volgens de Amerikaanse president is er sprake van een heksenjacht:

Trump vindt verzoek aanklager 'heksenjacht'

Wat de precieze verdenking is aan het adres van Trump houdt openbaar aanklager Vance tot nu toe vaag. Hij baseert zich voor zijn onderzoek onder meer op openbare stukken waaruit zou blijken dat Trump minder vermogen heeft dan hij beweert. Ook onderzoekt hij het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Hij hoopt het onderzoek af te ronden voor de verkiezingen in november.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Niet alleen nu is kanker een probleem, ook dinosaurussen konden er al last van hebben. Wetenschappers hebben vastgesteld dat een centrosaurus die 70 miljoen jaar geleden leefde botkanker had.

Het fossiel waarbij de ziekte is vastgesteld, werd al in 1989 opgegraven. Een misvorming aan het kuitbeen van de gehoornde plantenetende dinosaurus werd toen nog beoordeeld als breuk die weer hersteld was. Een CT-scan wijst nu uit dat het ging om kanker, schrijven de onderzoekers in The Lancet. De tumor had de grootte van een appel.

Dino met botkanker ontdekt: 'Eerste keer dat kwaadaardige tumor is vastgesteld'

Fijne dag!

STER reclame