Premier League-spelers kunnen komend seizoen rood krijgen bij opzettelijk hoesten AFP

Spelers in de Premier League kunnen komend seizoen een rode kaart krijgen als ze een tegenstander of scheidsrechter opzettelijk in het gezicht hoesten. Volgens diverse Engelse media heeft de Engelse voetbalbond FA dat vastgelegd in een protocol voor de arbitrage, gebaseerd op de overheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

"Er moet actie ondernomen worden als de scheidsrechter er zeker van is dat iemand bewust en van dichtbij een tegenstander of scheidsrechter in het gezicht heeft gehoest", valt te lezen in het protocol.

In sommige gevallen volstaat een gele kaart ook, volgens de FA. Op hoesten zonder opzet en spugen op de grond staat geen straf, maar dat laatste moet wel zoveel mogelijk worden voorkomen. Het is een taak van de scheidsrechter om de spelers daarop te attenderen. Spugen richting een tegenstander of arbiter zal wel bestraft worden met rood.

Fysiek contact vermijden

De FA heeft alle voorschriften die al golden bij de hervatting van het seizoen nu vastgelegd in een protocol, inclusief de mogelijke straffen.

Zo valt te lezen dat de scheidsrechter ervoor moet zorgen dat de spelhervattingen zo snel mogelijk worden genomen, zodat spelers niet te lang dicht bij elkaar staan. En bij het vieren van een doelpunt moet fysiek contact zoveel mogelijk vermeden worden. Er staat echter geen straf op als spelers zich daar niet aan houden.

STER reclame