Utrecht verslaat AZ in opwarmer voor opening van nieuw eredivisieseizoen

Bekijk de samenvatting van de oefenwedstrijd FC Utrecht-AZ

Zes weken voordat ze tegenover elkaar staan in de eerste wedstrijd van het nieuwe eredivisieseizoen hebben FC Utrecht en AZ een oefenwedstrijd afgewerkt. In stadion De Galgenwaard won Utrecht met 1-0.

Utrecht was in het grootste deel van de tegenvallende wedstrijd de betere ploeg. De enige treffer (een schuiver van Simon Gustafson) viel al na negen minuten.

Koopmeiners en Koopmeiners

Utrecht-AZ was het eerste oefenduel tussen eredivisieclubs in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In het stadion werden geen toeschouwers toegelaten en golden strenge coronaregels.

AZ-trainer Arne Slot kon nog niet beschikken over de geblesseerde Calvin Stengs, Myron Boadu en Ron Vlaar. Hij bracht een aantal van zijn dragende spelers pas na de rust binnen de lijnen, toen AZ elf spelers wisselde.

Bekijk hieronder de reacties van Teun Koopmeiners en Arne Slot (AZ) en John van den Brom (FC Utrecht):

Daarbij kwamen ook Teun en Peer Koopmeiners in het veld. De broers vormden in de tweede helft het centrale verdedigingsduo van AZ. Waar Teun (22) bij het eerste elftal van de Alkmaarders de aanvoerdersband draagt, is de twee jaar jongere Peer normaal gesproken captain van Jong AZ.

De enige speler die negentig minuten meedeed, was Utrecht-doelman Maarten Paes. John van den Brom, trainer van de thuisploeg, wijzigde zijn ploeg na een uur op tien plekken.

Voor AZ wacht Champions League

AZ werkt ook toe naar de tweede voorronde van de Champions League, eind augustus. De Alkmaarders menen eigenlijk recht te hebben op het beste Nederlandse Champions League-ticket, dat na het voorbije seizoen werd toegewezen aan Ajax.

Ook FC Utrecht voelde zich benadeeld nadat de eredivisie vanwege de coronacrisis vroegtijdig werd beëindigd. De Domstedelingen grepen naast een startbewijs voor de Europa League.

Bekijk de samenvatting van de oefenwedstrijd FC Groningen-Heracles Almelo

Later op de avond eindigde het oefenduel tussen FC Groningen en Heracles Almelo eveneens in 1-0. Namens de thuisploeg tekende de jonge Kian Slor voor het enige doelpunt.

Arjen Robben was bij de Groningers nog niet van de partij. De 36-jarige aanvaller werkt aan zijn terugkeer in de eredivisie, maar was nog niet fit genoeg om deel uit te maken van de selectie.

In tegenstelling tot bij de wedstrijd in Utrecht, was in Groningen wel publiek welkom. Het stadion was voor een deel gevuld met supporters, die op veilige afstand van elkaar op de tribunes zaten.