NOS Wielrennen

Van Aert wint zware editie van Strade Bianche: 'Je moet gewoon durven'

IJzersterke Van Aert soleert naar zege in Strade Bianche

Wout van Aert heeft de eerste WorldTour-koers sinds de coronacrisis op zijn naam geschreven. Na een derde plek in 2018 en 2019 kwam de Belg zaterdag als eerste over de finish van de Strade Bianche. Davide Formolo won de strijd om de tweede plek van Maximilian Schachmann.

Na bijna vijf maanden coronapauze is de WorldTour hervat met de Strade Bianche. Onder zware omstandigheden (bijna 40 graden en heel veel stof) koersten de renners over 184 kilometer naar het Piazza del Campo in Siena, met vlak voor de finish een korte en steile klim.

Corné van Kessel was een van de eerste aanvallers in Italië, maar werd al snel weer ingelopen door het peloton, dat met nog 60 kilometer te gaan nog maar een man of dertig telde. Tiesj Benoot, de winnaar van de editie van 2018, stapte al vroeg in de race uit. De kopman van Sunweb raakte te ver achterop door lekke banden en stapte in de auto.

Favorieten roeren zich al vroeg

De favorieten roerden zich al ruim voor de finishlijn. Jakob Fuglsang opende het bal en reed met twee tempoversnellingen iedereen uit het wiel. Onder anderen Mathieu van der Poel en titelverdediger Julian Alaphilippe moesten lossen. De Deen redde het niet en werd met nog 42 kilometer te gaan, ingelopen.

Er vormde zich een kopgroep met Schachmann, Formolo, Greg van Avermaet, Alberto Bettiol, Fuglsang en Van Aert. Een reeks aanvallen volgde, maar tot de laatste grindstrook slaagde niemand erin een serieus gat te slaan.

Op Le Tolfe, de laatste strook van ruim een kilometer lang, was het Van Aert die voor de beslissende demarrage zorgde. Schachmann, dit jaar winnaar van Parijs-Nice, en Formolo bleven in zijn buurt, maar ontbeerden de kracht om de Belg nog terug te halen.

Van Aert na winst Strade Bianche: 'Mooi om af te ronden met zo'n solo'

"Als je twee keer derde wordt, dan kom je hier om te winnen", zei een dolgelukkige Van Aert direct na afloop. "Ik denk niet dat er renners waren waar ik echt bang voor hoefde te zijn, maar ik koos toch voor de aanval. Dat loont in deze koers meestal. Op een gegeven moment moet je gewoon durven proberen. Als je niet durft, kun je ook niet winnen."

"De Strade is wel heel bijzonder. Ik werd twee jaar geleden verliefd op deze race. En ik ben pas 25 en heb hem al gewonnen."

Aan de vooravond van de Strade Bianche dacht Wout van Aert al aan winnen.

Van Aert over Strade Bianche: 'Zou raar zijn niet aan winnen te denken'